Υγεία

Βρετανία: Τρομάζει τους ειδικούς η ινδική μετάλλαξη – Φόβοι για την προστασία του εμβολίου

01.06.2021 | 16:42 Eνσωμάτωση

Ο Δημήτρης Παρασκευής, Αν. Καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ – Μέλος Επιτροπής απαντά στα ερωτήματα που γεννιούνται για την ινδική μετάλλαξη.

Κι ενώ οι Βρετανοί αναμένουν πως και πως την 21η Ιουνίου, ημέρα που πλέον σχεδόν όλα θα μοιάζουν σαν την προ κοροναϊού εποχή, οι ειδικοί δεν αποκλείουν ένα τρίτο κύμα κορωνοϊού. Σύμφωνα με νέα δεδομένα που παραθέτει η Guardian, η παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, γνωστή ως B.1.617.2, εξακολουθεί να εξαπλώνεται σε όλη την Αγγλία. Πιστεύεται ότι είναι από τις πιο μεταδοτικές παραλλαγές που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Κεντ, με τα εμβόλια Covid να δείχνουν κάποια μειωμένη αποτελεσματικότητα έναντι αυτής, ειδικά μετά από μόνο μία δόση.

«Καλύπτεται σε βαθμό 30% από την πρώτη δόση, και σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη δεύτερη. Η διαφορά δεν είναι μεγάλη σε σχέση με το βρετανικό στέλεχος που η προστασία θα ήταν της τάξης του 60%. Έχουν δηλαδή μισή προστασία σε ό,τι αφορά την πρώτη δόση. Δεν είναι περίεργο αυτό που βλέπουμε στο Ην. Βασίλειο. Η δεύτερη δόση παρέχει προστασία της τάξης του 60-70%», ανέφερε αρχικά ερωτηθείς για την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια σε αυτό το μεταλλαγμένο στέλεχος.

«Τα mRNA παρέχουν μεγαλύτερη προστασία της τάξεως του 80% και σε αυτά τα στελέχη. Παρόλα αυτά αυτός ο βαθμός προστασίας είναι πολύ υψηλός. Σημασία έχει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για σοβαρή νόσο και κίνδυνος νοσηλείας. Ακόμα κι αυτό το στέλεχος δεν σημαίνει ότι δεν έχουν προστασία. Ίσως είναι σε μικρότερο βαθμό. Όμως η προστασία είναι σημαντική σε ότι αφορά την ανάπτυξη νόσου», πρόσθεσε.

«Το πιο πιθανό είναι ότι θα επικυρωποιηθούν τα εμβόλια και θα είναι πιο αποτελεσματικά και έναντι σε αυτά τα στελέχη», τόνισε κλείνοντας.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 01/06/2021