Υγεία

Υγεία: Πρώιμη διάγνωση των καρκίνων του πεπτικού συστήματος

31.05.2021 | 18:44

Για τους καρκίνους του πεπτικού συστήματος και τη σημαντικότητα της πρώιμης διάγνωσης τους μίλησε στην εκπομπή LIVE NEWS ο Γεώργιος Καλλιμάνης, γαστρεντερολόγος, συντονιστής Γαστρεντερολογίας ΥΓΕΙΑ & Διευθυντή Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ.

Όπως τόνισε ο κ. Καλλιμάνης, ο καρκίνος του παχέος εντέρου παγκοσμίως αποτελεί μια από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου στον άνθρωπο. «Στη χώρα μας κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι ενώ στις Η.Π.Α αποτελεί η 2η αιτία θανάτου από καρκίνο» σημείωσε, προσθέτοντας πως «Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των ασθενών με καρκίνου του εντέρου θα είχε σωθεί αν είχε υποβληθεί έγκαιρα σε προληπτικό έλεγχο με κολονοσκόπηση, αφαιρώντας τους πολύποδες ενδοσκοπικά χωρίς χειρουργική επέμβαση. Βρίσκει δηλαδή τον καρκίνο στο -1».

«Η κολονοσκόπηση είναι η εξέταση που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και την μείωση των θανάτων από αυτήν την κοινή πάθηση γιατί βρίσκει τον καρκίνο στο -1» υπογράμμισε, συμπληρώνοντας πως «η εφαρμογή των νέων ενδοσκοπικών τεχνικών που είναι προϊόν της αλματώδους εξέλιξης της τεχνολογίας, όπως η μεγεθυντική zoom ενδοσκόπηση, η χρωμοενδοσκόπηση, η βλεννογονεκτομή, η αφαίρεση προκαρκινικών βλαβών ή πρώιμων καρκίνων ενδοσκοπικά συμβάλλει στην πρώιμη διάγνωση και θεραπεία τους».

 

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 31/05/2021

Υγεία