Ελλάδα

Η εξόντωση και ο διωγμός των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης

31.05.2021 | 18:19 Eνσωμάτωση

Οι αναμνήσεις σιγοκαίνε τα σωθικά τους. Πέντε και πλέον δεκαετίες μετά, αναμοχλεύουν τις αναμνήσεις τους και θυμούνται όλα εκείνα που τους πλήγωσαν και σημάδεψαν τις ζωές τους.

Εννέα χρόνια μετά το πογκρόμ του 1955, το τουρκικό σχέδιο εξόντωσης των Ελλήνων της Πόλης μπαίνει σε εφαρμογή. Με αφορμή τα επεισόδια στην Κύπρο, τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν κλίμα τρομοκρατίας.

Τον Μάρτιο του 1964 οι Ρωμιοί της Πόλης, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ της Ελλάδας και για βλαβερές ενέργειες σε βάρος της Τουρκίας. Όλοι τους καλούνται σε αστυνομικά τμήματα και εκεί υπογράφουν χωρίς να διαβάσουν μια υπεύθυνη δήλωση.

Καθημερινά δημοσιεύονται λίστες με τα ονόματα εκείνων που απελαύνονται. Άντρες και γυναίκες. Νέοι και ηλικιωμένοι. Ακόμα και άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Οι Έλληνες της Πόλης υποχρεώνονται να αφήσουν όλα τους τα υπάρχοντα. Οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί έχουν κατασχεθεί και για να φύγουν έχουν περιθώριο μόλις 48 ωρών.

Άλλοι με λεωφορεία και άλλοι με τρένα παίρνουν το δρόμο για την Ελλάδα. Με 20 δολάρια στην τσέπη και με βαλίτσες που ζυγίζουν το πολύ 20 κιλά για τον καθένα.

Η εξόντωση και ο διωγμός των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης δεν απασχολεί τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Το σχέδιο του τότε Τούρκου πρωθυπουργού Ινονού, έχει πετύχει.

Η ανατροπή της ζωής τους ήταν ολική και για ορισμένους αναπάντεχη. Οι απελάσεις που ξεκίνησαν πριν από 57 χρόνια αποτέλεσαν το πλήγμα, από το οποίο η ομογένεια δεν μπόρεσε να ανακάμψει ποτέ.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 31/05/2021