Πολιτική

Σε καλό κλίμα η συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου

31.05.2021 | 19:51 Eνσωμάτωση

«Βελούδινα» έληξε η επίσκεψη του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα με τις δύο πλευρές να προσπαθούν εμφανώς να αποφύγουν το προηγούμενο της Άγκυρας.

Με αγκαλιές ξεκίνησε η συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με αγκαλιές τελείωσε και η επίσημη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα. Οι δύο υπουργοί έδειξαν να αφήνουν πίσω την εκρηκτική τους συνάντηση στην Άγκυρα πριν από έναν μήνα επιστρέφοντας στην προσπάθεια μια θετικής ατζέντας.

Η συνάντηση των δύο υπουργών ξεπέρασε τις 2 ώρες και έγινε προσπάθεια οι δύο πλευρές να προχωρήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος με έμφαση στον τουρισμό και τις οικονομικές σχέσεις.

Έτσι συμφωνήθηκε ένας περιορισμένος κατάλογος προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας καθώς και αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της covid για ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών από τις δύο χώρες.

«Έχουμε πλήρη επίγνωση των διαφορετικών και σε αρκετά, ιδιαίτερα σοβαρά θέματα, των διαμετρικά αντίθετων θέσεων που πρεσβεύουμε, εμείς και η Τουρκία» ανέφερε ο Νίκος Δένδιας.

«Εμείς ως Τουρκία είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε χωρίς προϋποθέσεις για να  βελτιώσουμε και να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας σε κάθε τομέα μέσο του διαλόγου» υπογράμμισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών για άλλη μια φορά επανέλαβε στον Τούρκο ομόλογό του το απαράδεκτο της εμμονής στο «casus belli» εφόσον η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο, καταδίκασε την συνεχή παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων σε αέρα και θάλασσα, την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, καθώς και τη συνέχιση της επιθετικής ρητορικής που προέρχεται από ορισμένους κύκλους στην Τουρκία.

Υπογράμμισε επισης ότι η συνέχιση της ρητορικής αναφορικά με ζητήματα που άπτονται της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη είναι προκλητική και αδικαιολόγητη.

«Σκοπός της σημερινής μας συνάντησης ήταν να επιχειρήσουμε μια διαδικασία πρώτης συνεννόησης και αν αυτό καταστεί δυνατόν, σταδιακής ομαλοποίησης της κατάστασης σε βάθος χρόνου» πρόσθεσε ο κ. Δένδιας, ενώ ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε πως «υπάρχουν θέματα που εδώ και πολύ καιρό περιμένουν επίλυση. Έχουμε διάσταση απόψεων και επιθυμούμε λύσεις με βάση την καλή γειτονία, το διεθνές δίκαιο και με σεβασμό στα συμφέροντα και των δυο κρατών».

Τον Ιούνιο τα σπουδαία

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου άφησε πίσω στην Θράκη τις προκλήσεις περί τουρκικής μειονότητας και νωρίς το πρωί, φορώντας το ευρωπαϊκό του κουστούμι, συναντήθηκε -συνοδευόμενος από τον Νίκο Δένδια- με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μέσα σε καλό κλίμα συμφωνήθηκε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργοού με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Αθήνα και Άγκυρα δεσμεύτηκαν και στην από κοινού στήριξη των διερευνητικών επαφών, οι οποίες θα συνεχιστούν αυτή την φορά στην Τουρκία σε ημερομηνία που θα οριστεί σύντομα.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 31/05/2021