Ελλάδα

Πρόγραμμα 300 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών

29.05.2021 | 20:29

Ολοκληρώθηκε η ευρεία, έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας με αντικείμενο τις εργασίες πρόληψης από πλευράς των δήμων της Αττικής στις 18 περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιου Πέτσα, του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, καθώς και του Αντιπεριφερειάρχη Αττικής αρμόδιου για την Πολιτική Προστασία, Βασίλειου Κόκκαλη.

Όπως τόνισε ο υπουργός «γίνεται για πρώτη φορά αυτή η διαδικασία, γιατί, όπως ξέρετε, η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μέχρι τώρα κηρυσσόταν μετά από μια καταστροφή. Τώρα λοιπόν ακολουθούμε την ανάστροφη διαδικασία […] Δεν θέλουμε να αφήσουμε τίποτα στην τύχη».

Ωστόσο, προφανώς την σύγκλιση της σύσκεψης αυτής επίσπευσαν οι πυρκαγιές των τελευταίων ημερών με αποκορύφωμα την καταστροφική πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη που στέρησε άλλον έναν πολύτιμο πνεύμονα καθαρού αέρα, με πολλούς πολίτες στους δήμους της Αττικής να διαμαρτύρονται γιατί ακόμη δεν έχουν απομακρυνθεί τα δέντρα που έσπασαν κατά τη διάρκεια της μεγάλης κακοκαιρίας του χειμώνα. Όπως επισημαίνουν, αυτά τα δέντρα και τα ξύλα μπορούν να γίνουν το προσάναμμα για μια φωτιά, ακόμη και από λάθος ή τυχαίο γεγονός.

Ο υπουργός πάντως διαβεβαίωσε ότι «φέτος, έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση, άρση γραφειοκρατικών εμποδίων, με άμεσες διαδικασίες, ώστε να γίνουν αυτοί οι καθαρισμοί χωρίς προσκόμματα».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε ότι «με εντολή του πρωθυπουργού και δέσμευση της κυβέρνησης προετοιμάζεται μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ειδικό πρόγραμμα που αφορά στην πρόληψη και τις φυσικές καταστροφές.»

»Ένα πρόγραμμα ύψους 300 εκατ. ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια, το οποίο θα έρθει να απαντήσει όχι στα ζητήματα μόνο των πυρκαγιών, αλλά και στα ζητήματα που αφορούν στην αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας, καθώς και σε μια σειρά θεμάτων, τα οποία όλα αυτά τα χρόνια τα περιγράφουμε, τα παρατηρούμε, αλλά οι όποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες υπήρχαν, δεν επέτρεπαν να προχωρήσουμε».

 

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 29/05/2021

Ελλάδα