Κόσμος

ΗΠΑ: 6 τρις για Παιδεία, Υγεία και δημόσια έργα από τον Μπάιντεν

29.05.2021 | 13:59

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρουσίασε τον πρώτο προϋπολογισμό του για το 2022, ο οποίος προβλέπει δαπάνες συνολικού ύψους 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με σκοπό τον «επανασχεδιασμό» της αμερικανικής οικονομίας.

Το σχέδιο προϋπολογισμού που πρότεινε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είναι εκ διαμέτρου αντίθετο με τους προϋπολογισμούς που πρότεινε ο προκάτοχός του, Ντόναλντ Τραμπ, όπως ήταν και αναμενόμενο.

Τα 6,1 τρις δολάρια που προτείνονται είναι ένα μεγάλο πακέτο σωτηρίας της αμερικανικής οικονομίας, όπως έχει ονομαστεί, ή σωτηρίας της μεσαίας τάξης και των θέσεων εργασίας, ενώ προορίζονται και για έργα υποδομών.

Αυτό που αποσαφηνίζει το σχέδιο νόμου είναι ότι οι δαπάνες είναι καλό να αυξηθούν τώρα, παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί και οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα εκτινάξει το δημόσιο έλλειμα των ΗΠΑ, καθώς το κόστος δανεισμούς είναι πολύ χαμηλότερο λόγω της πανδημίας.

Στο σχέδιο προϋπολογισμού αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι αυξάνονται οι δαπάνες για κάθε κομμάτι της αμερικανικής οικονομίας, ακόμα και στις αμυντικές δαπάνες. 790 δις προορίζονται για αμυντικές δαπάνες το 2022.

Το οικονομικό επιτελείο των Δημοκρατικών, στις έντονες αντιδράσεις από τους Ρεπουμπλικάνους για το συγκεκριμένο σχέδιο, τονίζει ότι υπάρχει συγκεκριμένο και προϋπολογισμένο χρονικό περιθώριο προκειμένου να ξεκινήσουν να αποπληρώνονται τα συγκεκριμένα 6 τρις, και αυτό έχει οριστεί στα 15 χρόνια.

 

 

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 29/05/2021

Κόσμος