Κόσμος

«Καμπανάκι» ΟΗΕ για το κλίμα: Αύξηση θερμοκρασίας πάνω από 1,5 βαθμό Κελσίου έως το 2025

28.05.2021 | 13:39 Eνσωμάτωση

Απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις των ειδικών για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, αναμένεται να προκύψει νέο ρεκόρ θερμότερου έτους στην ιστορία μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. Ειδικοί ζητούν την επείγουσα δράση ώστε να αποφευχθούν καταστροφικές συνέπειες.

2020 και 2016. Είναι οι θερμότερες χρονιές όλων των εποχών. Σύντομα ωστόσο θα λέμε ήταν. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, τουλάχιστον μια χρονιά έως το 2025 θα είναι η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ στον κόσμο και θα καταρρίψει όλα τα προηγούμενα ρεκόρ.

Είναι πιθανόν κατά 40% η ετήσια μέση θερμοκρασία παγκοσμίως να είναι προσωρινά ανώτερη του 1,5 βαθμού Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα για τουλάχιστον μία από τις πέντε επόμενες χρονιές, και αυτή η πιθανότητα αυξάνεται με τον χρόνο.

Ακόμη και αν η υπέρβαση του ορίου αυτού θα είναι μόνο προσωρινή, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κίνδυνου για τις επιπτώσεις που θα έχει η πιθανή αυτή άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Η άνοδος των θερμοκρασιών οδηγεί σε αυξημένο λιώσιμο των πάγων, σε μια άνοδο της στάθμης της θάλασσας, μια αύξηση των κυμάτων ζέστης και άλλα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα, όπως και σε πιο σημαντικές επιπτώσεις στην διατροφική ασφάλεια, την υγεία, το περιβάλλον και την βιώσιμη ανάπτυξη.

Ειδικοί προειδοποιούν πως θα πρέπει να ενταθούν επειγόντως οι ενέργειες απέναντι στις κλιματικές αλλαγές ώστε να σταματήσει η υπερθέρμανση, τι κι αν η θερμοκρασία υπερβεί τον 1,5 βαθμό Κελσίου, που είναι το κατώτερο όριο της συμφωνίας του Παρισιού.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 28/05/2021