Υγεία

Κορωνοϊός: Αυξημένος ο κίνδυνος παρενεργειών από τα εμβόλια σε γυναίκες κάτω των 50 ετών

27.05.2021 | 20:04

Τα περιστατικά των πιθανών αλλά και των επιβεβαιωμένων επιπλοκών από το εμβόλιο, όπως φαίνεται από τους αριθμούς, αφορούν στην πλειονότητά τους γυναίκες.

Σε γυναίκες κάτω των 50 ετών καταγράφονται τα περισσότερα περιστατικά θρομβώσεων στη χώρα μας. Ήδη, 3 γυναίκες νοσηλεύονται ενώ μια έχει καταλήξει.

Οι γυναίκες κάτω των 50 ετών ,κυρίως αν είναι καπνίστριες, κάνουν χρήση αντισυλληπτικών ή είναι έγκυες, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν θρομβώσεις μετά τον εμβολιασμό τους με AstraZeneca.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών παρόλα αυτά δεν άλλαξε τα όρια ηλικίας και συνιστά κανονικά τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca για όλους τους πολίτες άνω των 30 ετών, επισημαίνοντας όμως ότι έχουν δυνατότητα να εμβολιαστούν με όλα τα σκευάσματα.

Τα περιστατικά θρομβώσεων προκάλεσαν ανησυχία, καθώς σημειώθηκαν ακυρώσεις της δεύτερης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca.

Πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν στα εμβολιαστικά κέντρα προκειμένου να ακυρώσουν τα προγραμματισμένα ραντεβού τους.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Κιοσέ, ΓΓ γραμματέα Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, «έχουν θορυβηθεί πολύ» οι γυναίκες, με τους φαρμακοποιούς να βοηθούν όπως μπορούν.

«Το πρόβλημα είναι για αυτούς που έχουν κάνει την πρώτη δόση» σημειώνει ο κ. Κιοσές.

Αρκετές γυναίκες και δη νεότερης ηλικίας, περίμεναν υπομονετικά το άνοιγμα της πλατφόρμας για όλα τα εμβόλια προκειμένου να αποφύγουν το σκεύασμα της AstraZenaca.

Το άνοιγμα πλέον της πλατφόρμας και για τους 30 – 34 το Σάββατο 29 Μαΐου, θα δώσει τη δυνατότητα στις νέες γυναίκες να εμβολιαστούν με το σκεύασμα που επιθυμούν, καθώς μέχρι σήμερα η μοναδική τους επιλογή ήταν αυτή της AstraZeneca.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 27/05/2021

Υγεία