Υγεία

Κορωνοϊός: Πυρετός, πονοκέφαλος & ατονία οι συνήθεις παρενέργειες των εμβολίων

26.05.2021 | 20:22 Eνσωμάτωση

Οι απορίες των περισσοτέρων είναι με ποιες παρενέργειες μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι μετά τον εμβολιασμό και σε ποια περίπτωση η όποια επιπλοκή πρέπει να μας ανησυχήσει και να απευθυνθούμε στον γιατρό μας.

Οι παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό στις περισσότερες περιπτώσεις θυμίζουν κοινό κρυολόγημα, ενώ σπανίως είναι πιο σοβαρές και επίμονες. Τι μπορεί να συμβεί έως και 48 ώρες μετά τον εμβολιασμό;

«Τις πρώτες 48ώρες ο εμβολιαζόμενος μπορεί να εμφανίσει: υψηλό πυρετό, πόνο στο χέρι, ερεθισμό, κεφαλαλγία και ατονία. Μοιάζουν με συμπτώματα τις γρίπης», λέει ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής φαρμακολογίας.

Όταν τα συμπτώματα επιμένουν και κλιμακώνονται κυρίως από την 4η έως την 8η ημέρα, τότε ο εμβολιαζόμενος πρέπει να απευθυνθεί στο γιατρό.

Τι πρέπει να μας ανησυχεί

Έντονος πόνος στον θώρακα, δύσπνοια, πόνος ή μούδιασμα στα άκρα. Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται στα εμβόλια της AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Ποιες είναι όμως οι σπάνιες ανεπιθύμητες παρενέργειες που μπορεί να προκληθούν έως και την 21η ημέρα;

Έχουν καταγραφεί προβλήματα στην όραση και εμφάνιση μικρών αιμορραγικών στιγμάτων.

Σπάνια εμφανίζονται συμπτώματα μετά τις 15 μέρες, ενώ 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό υπάρχει λήξη συναγερμού και οποιοδήποτε πρόβλημα απομακρύνεται από τη σύνδεση με τον εμβολιασμό.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 26/05/2021