Κόσμος

Επίθεση και απειλές Λουκασένκο κατά της Δύσης

26.05.2021 | 20:41

Με τόνο επιθετικό ο Λευκορώσος πρόεδρος χαρακτήρισε «σχεδιασμένη προβοκάτσια» τις αντιδράσεις της Δύσης για την αναγκαστική προσγείωση του αεροπλάνου στο Μινσκ.

«Όσοι θέλουν το κακό μας από το εξωτερικό, αλλά και το εσωτερικό της χώρας, άλλαξαν τον τρόπο που μας επιτίθενται. Πέρασαν πολλές κόκκινες γραμμές» ανέφερε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας.

Ο Λουκασένκο αρνήθηκε πως γνώριζε ότι ο Ρομάν Προτασέβιτς βρισκόταν στο αεροπλάνο και ισχυρίστηκε ότι το σήμα για ύπαρξη βόμβας ελήφθη ταυτόχρονα από Αθήνα, Βίλνιους και Μινσκ. Παράλληλα υποστήριξε πως το αεροσκάφος πετούσε πάνω από πυρηνικό σταθμό και για αυτό έθεσε σε κόκκινο συναγερμό όλα τα συστήματα ασφαλείας.

«Ενήργησα σύμφωνα με το νόμο για να προστατέψω τους ανθρώπους μου. Το ίδιο θα κάνω και στο μέλλον» συμπλήρωσε ο Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Ο συλληφθείς δημοσιογράφος είχε πάρει άδεια για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, την οποία πέρασε σε Κύπρο και Ελλάδα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο ενημέρωσε τους φίλους του ότι τον παρακολουθούσαν.

«Παρακαλώ τον κόσμο να ξεσηκωθεί και να βοηθήσει. Σας ικετεύω. Θα τον σκοτώσουν» τόνισε η μητέρα του, Νατάλια Προτάσεβιτς.

Οι βιντεοσκοπημένες ομολογίες του δημοσιογράφου και της συντρόφου τους δείχνουν να βρίσκονται υπό τεράστια πίεση, λένε οι γονείς τους.

Την ίδια ώρα, άμεσα μέτρα κατά της Λευκορωσίας ζητούν οι πολέμιοι του Λουκασένκο. «Ο Λουκασένκο μετατρέπει τη χώρα μου σε Βόρεια Κορέα της Ευρώπης. Μια χώρα χωρίς διαφάνεια, απρόβλεπτη και επικίνδυνη» σημείωσε η ηγέτης της αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόβσκαγια.

Σχολιάζοντας την ομιλία του Λουκασένκο, η Μόσχα σημείωσε πως δεν έχει κανέναν λόγο να αμφισβητήσει τις προθέσεις των Λευκορώσων εταίρων της.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 26/05/2021

Κόσμος