Υγεία

Κορωνοϊός: Εξετάζονται πέντε περιστατικά επιπλοκών από το εμβόλιο της AstraΖeneca

26.05.2021 | 19:53

Στην πρώτη ανακοίνωση για τα περιστατικά επιπλοκών από το εμβόλιο της Astrazeneca προχώρησε το υπουργείο Υγείας, τονίζοντας ότι εξετάζονται συνολικά πέντε περιπτώσεις.

Σε σύνολο 905.915 εμβολιασμών 1ης και 2ης δόσης υπάρχουν από την αρχή του εμβολιασμού πέντε επιβεβαιωμένα περιστατικά θρόμβωσης με θρομβοπενία, τα οποία η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης αξιολόγησε ότι σχετίζονται με το εμβόλιο και για τα οποία η αναλογία προς το σύνολο των εμβολιασθέντων με VAXZEVRIA είναι 1:181.000 (0,55/100.000).

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται ο θάνατος μιας γυναίκας 61 ετών, τρία περιστατικά γυναικών που νοσηλεύονται, αλλά και η περίπτωση του 35χρονου άνδρα στα Χανιά, ο οποίος πήρε εξιτήριο τις προηγούμενες ημέρες.

Ποιοι κινδυνεύουν με θρόμβωση

Η μεγαλύτερη απειλή καταγράφεται με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία στην ηλικιακή ομάδα 40-49 ετών.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με την εμφάνιση περιστατικών TTS σε εμβολιασμένους των ηλικιακών ομάδων κάτω των 50 ετών με το εμβόλιο VAXZEVRIA, από τα μέχρι σήμερα στοιχεία προκύπτει ότι η συχνότητα εμφάνισης για την ηλικιακή ομάδα 30-39 είναι 1.58/100.000 (αντίστοιχη αναφερόμενη στον ΕΜΑ 1.8/100.000), ενώ για την ηλικιακή ομάδα 40-49 υπολογίζεται σε 2.28/100.000 (αναφερόμενη στον ΕΜΑ 2.1/100.000).

Παρόλα αυτά η επιτροπή κατέληξε ότι δεν αλλάζει τίποτε στα ηλικιακά όρια γα τον εμβολιασμό με AstraΖeneca.

Τι προβλέπεται για τις γυναίκες έως 49 ετών

Καθησυχαστική εμφανίστηκε η Μαρία Θεοδωρίδου αναφορικά με το ζήτημα του εμβολιασμού γυναικών νεαρής ηλικίας με το εμβόλιο της AstraZeneca, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών επεσήμανε κατ’ αρχάς ότι τα περιστατικά θρομβώσεων έχουν διαφορές από χώρα σε χώρα, τονίζοντας πως μπορεί να δημιουργηθεί εσφαλμένη εντύπωση αν έχουμε σε μικρό χρονικό διάστημα ένα μεγάλο αριθμό περιπτώσεων και σε μικρό δείγμα. Δηλαδή, σε 2-3 εβδομάδες το συγκεκριμένο ποσοστό μπορεί να είναι τελείως διαφορετικό.

Όπως είπε η ίδια, ο μεγαλύτερος ο κίνδυνος εμφάνισης θρόμβωσης είναι σε γυναίκες ηλικίας κάτω και 50 ετών.

Ωστόσο, η ίδια επισήμανε πως τα εμβόλια mRNA, τα οποία δεν έχουν συσχετιστεί με τον κίνδυνο θρομβώσεων, είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών. Ουσιαστικά λοιπόν, όπως είπε όλες οι γυναίκες 30 και πάνω ετών έχουν δυνατότητα να επιλέξουν όποιο εμβόλιο επιθυμούν.

Ποιοι πρέπει να αλλάξουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου

Σε ότι αφορά τη δεύτερη δόση υπογράμμισε πως συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, δεδομένου ότι η εμφάνιση θρομβώσεων είναι εξαιρετικά σπάνια μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

«Ενδεικτικά στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σύνολο 9.000.000 δεύτερων δόσεων καταγράφηκαν μόλις 15 περιπτώσεις» εξήγησε.

Αλλαγή της δεύτερης δόσης με διαφορετικό τύπο εμβολίου συστήνεται μόνο σε περίπτωση εμφάνισης θρομβοεμβολικού επεισοδίου με η χωρίς θρομβοπενία μετά την πρώτη δόση, κατέληξε.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 26/05/2021

Υγεία