Κόσμος

Αυστηρές κυρώσεις για την αεροπειρατεία – Κλείνει ο εναέριος χώρος της ΕΕ στη Λευκορωσία

25.05.2021 | 06:58 Eνσωμάτωση

Ομόθυμη ήταν η καταδίκη του περιστατικού με το αεροπλάνο της Ryanair στη Λευκορωσία από τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ κατά τη Σύνοδο Κορυφής.

Σε αυτή, αποφασίστηκε η επιβολή αυστηρών κυρώσεων στη χώρα, μεταξύ των οποίων και ο αποκλεισμός του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου στα λευκορωσικά αεροσκάφη.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο των δημοσιευμένων συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής αναφέρεται πως απαγορεύεται η χρήση του εναέριου χώρου και των αεροδρομίων των 27 κρατών-μελών της ΕΕ για τη Λευκορωσία, αλλά και η αποτροπή της πρόσβασης των πτήσεων στους προκειμένους αερολιμένες.

Ακόμα, οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της ΕΕ ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση τόσο του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς και της φίλης του, Σοφία Σαφέγκα, η οποία είναι ρωσίδα υπήκοος.

Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να ζητήσουν τη διερεύνηση του περιστατικού από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας, ενώ επίκεινται και κυρώσεις σε λευκορώσους αξιωματούχους, καταρτίζοντας σχετικές λίστες προσώπων και φορέων.

Ειδικότερα, στο σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής όλοι οι ηγέτες καταδικάζουν σθεναρά την λευκορωσική ενέργεια και:

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά την άμεση απελευθέρωση του Ρομάν Προτασέβιτς και της Σοφία Σαπέγκα, καθώς και την εγγύηση της ελεύθερης μετακίνησής τους.
Καλεί το Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορείας (ICAO) να διερευνήσει επειγόντως αυτό το άνευ προηγουμένου και απαράδεκτο συμβάν.
Καλεί το Συμβούλιο να υιοθετήσει πρόσθετες λίστες κατά προσώπων και οντοτήτων το συντομότερο δυνατό, στη βάση του υφιστάμενου καθεστώτος κυρώσεων.
Καλεί το Συμβούλιο να υιοθετήσει περαιτέρω στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις και προσκαλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να υποβάλουν προτάσεις, χωρίς καθυστέρηση, για αυτό το σκοπό.
Καλεί όλους τους αερομεταφορείς που εδρεύουν στην ΕΕ να αποφεύγουν πτήσεις στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.
Καλεί το Συμβούλιο να υιοθετήσει τα απαραίτητα μέτρα για να αποκλείσει τις πτήσεις Λευκορωσικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της ΕΕ και να αποτρέψει την πρόσβαση σε αεροδρόμια της ΕΕ πτήσεων που εκτελούνται από αυτά.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει την αλληλεγγύη του στη Λετονία, σε συνέχεια της αδικαιολόγητης απέλασης των Λετονών διπλωματών.

Γαμπρός για τρίτη φορά ο Βρετανός πρωθυπουργός
Ο Μπόρις Τζόνσον και η αρραβωνιαστικιά του Κάρι Σίμοντς θα παντρευτούν στις 30 Ιουλίου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου, η ημερομηνία θεωρείται κλειδωμένη, καθώς το ζευγάρι έχει ήδη στείλει προσκλήσεις στην οικογένεια και στους φίλους.

Οι λεπτομέρειες σχετικά με τον τόπο τέλεσης του γάμου, παραμένουν μυστικές, σύμφωνα με δημοσίευμα της Sun.

Το Φεβρουάριο του 2020, ο Τζόνσον και η Κάρι Σίμοντς ανακοίνωσαν ότι αρραβωνιάστηκαν για να παντρευτούν.

Ο 56χρονος Τζόνσον και οι 33χρονη Σίμοντς ζουν μαζί στην Ντάουνινγκ Στριτ, από τότε, που ο Τζόνσον έγινε πρωθυπουργός το 2019, ενώ έχουν αποκτήσει ένα γιο, τον Ουίλφρεντ Λόρι Νίκολας Τζόνσον που γεννήθηκε την προηγούμενη χρονιά.

Ο Τζόνσον ήταν προηγούμενα παντρεμένος με την Μαρίνα Γουίλερ, με την οποία και απέκτησε τέσσερα παιδιά.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 25/05/2021