Κόσμος

Το προφίλ του λευκορώσου δημοσιογράφου που συνελήφθη

24.05.2021 | 13:10 Eνσωμάτωση

Ο πανικός ήταν εμφανής στο πρόσωπο του δημοσιογράφου, Ρομάν Προτασέβιτς, όταν το αεροπλάνο της Ryanair άλλαξε απότομα πορεία.

Λίγο πριν μπει στον εναέριο χώρο της Λιθουανίας, το αεροσκάφος διατάχθηκε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Μινσκ εξαιτίας απειλής βόμβας.

Η προσγείωση έγινε συνοδεία στρατιωτικού αεροσκάφους όμως κατά τον έλεγχο δεν βρέθηκε καμία βόμβα. Αντίθετα, η προσοχή των αστυνομικών ήταν στραμμένη αλλού.

Ο 26χρονος Ρόμαν Προτασέβιτς είναι ένας από τους πιο γνωστούς αντιπολιτευόμενος δημοσιογράφος στη Λευκορωσία. Είναι ο ιδρυτής του ενημερωτικού καναλιού Nexta στο κοινωνικό δίκτυοTelegram, το πιο δημοφιλές μέσο ενημέρωσης της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία.

Το καθεστώς Λουκασένκο τον κατηγορεί για τη διοργάνωση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που ξέσπασαν στη Λευκορωσία μετά τις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές, καθώς το κανάλι του, που ακολουθούν εκατομμύρια άνθρωποι έκανε συνεχείς ζωντανές μεταδόσεις και δημοσίευε βίντεο από διαμαρτυρίες και σε άλλες πόλεις.

Οι αρχές της Λευκορωσίας χαρακτήρισαν το κανάλι ως εξτρεμιστικό και αναζητούσαν τον Ρομάν για να τον συλλάβουν.

Τα τελευταία, δραματικά λεπτά πριν κατέβει από το αεροπλάνο, ο 26χρονος προσπάθησε να σώσει το τηλέφωνο και τον υπολογιστή του.

Τη σύλληψη της Σοφία Σαπέγκα, όπως ονομάζεται η κοπέλα, επιβεβαίωσε ο πατέρας της, μιλώντας σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 24/05/2021