Οικονομία

Με self – test σε δημόσιο & ιδιωτικό τομέα – Πληρωμή συντάξεων και φορολογικές δηλώσεις

24.05.2021 | 08:08

Διευρύνεται η χρήση των self test για τον κορωνοϊό στους εργαζόμενους τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημοσίου τομέα.

Από σήμερα, Δευτέρα 24 Μαΐου, και έως το Σάββατο 29 Μαΐου θα διατίθενται μέσω των φαρμακείων δύο self tests (ένα για την εβδομάδα από 24 Μαΐου και ένα για την επόμενη, από 31 Μαΐου) σε όλους τους εργαζόμενους.

Ωστόσο με διευκρινιστική του εγκύκλιο το υπουργείο Εσωτερικών καθιστά σαφές ότι τα self test θα είναι πλέον υποχρεωτικά ακόμα στους υπαλλήλους τους δημοσίου που είναι σε τηλεργασία.

Οι υπάλληλοι του Δημοσίου από σήμερα έως και το Σάββατο 29 Μαΐου θα είναι σε θέση να προμηθευτούν δύο νέα self test κορωνοϊού, ένα για την εβδομάδα από 24 έως 30 Μαΐου και ένα για την εβδομάδα από 31 Μαΐου έως 6 Ιουνίου 2021.

Μάλιστα, απαλλάσσονται από την υποχρέωση δήλωσης αποτελέσματος και οιασδήποτε δυσμενούς συνέπειας όσοι κατά το χρονικό διάστημα από 24 Μαΐου έως 6 Ιουνίου δεν παρέχουν τις υπηρεσίες τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας τους.

Για την τρέχουσα εβδομάδα (24 έως 30 Μαΐου) δεν ισχύει η υποχρέωση διενέργειας αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο εργαζόμενος παρέχει την εργασία του με φυσική παρουσία και οι εργαζόμενοι στον Δημόσιο Τομέα μπορούν να υποβάλλονται και να δηλώνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορoνοϊό COVID-19 έως την Κυριακή 30 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι η προμήθεια των self tests πραγματοποιείται δωρεάν από τα φαρμακεία με την επίδειξη του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης.

Εναλλακτικά οι εργαζόμενοι δύνανται να επιλέξουν τη διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) από επαγγελματία υγείας, είτε δωρεάν σε δημόσια δομή στην οποία παρέχεται η σχετική δυνατότητα είτε με δική τους επιβάρυνσή σε ιδιωτική δομή.

Επίσης, από σήμερα έως το Σάββατο 29/05/2021, όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και όσοι έχουν ατομική επιχείρηση, θα μπορούν να προμηθευτούν δύο δωρεάν self tests -ένα για την εβδομάδα από 24/05/2021 έως 30/05/2021 και ένα για την εβδομάδα από 31/05/2021 έως 06/06/2021.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, για το χρονικό διάστημα 24-30 Μαΐου, μπορεί κάποιος εργαζόμενος να προσέλθει στην εργασία του αύριο, Δευτέρα, και να δηλώσει το αποτέλεσμα του self-test αργότερα εντός της εβδομάδας.

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας υποχρεούνται να δηλώσουν το αποτέλεσμα του τεστ στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», στο οποίο οδηγούνται αυτόματα, αφού μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και επιλέξουν «Δήλωση Αποτελέσματος self-test για εργαζόμενο».

Στους έχοντες ατομική επιχείρηση συστήνεται να δηλώσουν το αποτέλεσμα του τεστ εισερχόμενοι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και επιλέγοντας στη συνέχεια «Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19».

Σε περίπτωση που εργοδότης απασχολεί εργαζόμενο χωρίς δηλωμένο αποτέλεσμα self-test, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο, ενώ η ποινή φτάνει στα 1.500 ευρώ εάν ο εργαζόμενος είναι θετικός στον κορωνοϊό.

Πληρωμή συντάξεων

Ξεκινά από αύριο η πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων για τον μήνα Ιούνιο.

Ειδικότερα, την Τρίτη 25/5 οι συνταξιούχοι των ταμείων ΙΚΑ, Τραπεζών και ΟΤΕ με το ΑΜΚΑ τους να τελειώνει σε 1,3,5,7,9 θα πληρωθούν.

Την επόμενη μέρα, Τετάρτη 26/5, οι συνταξιούχοι των ίδιων ταμείων με ΑΜΚΑ σε 0,2,4,6,8 θα πληρωθούν.

Την Πέμπτη 27/5 θα πληρωθούν οι συντάξεις των ταμείων ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ ενώ την Παρασκευή 28/5 θα πληρωθούν οι ωφελούμενοι των ταμείων του Δημοσίου, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΤ-ΜΜΕ, ΔΕΗ.

Άλλες πληρωμές

Ακόμα την τρέχουσα εβδομάδα θα καταβληθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού σε 16.709 επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού για τον Μάρτιο.

Επίσης θα πληρωθούν 16.707 δικαιούχοι ενταγμένοι στη «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» Απριλίου αλλά και τα επιδόματα ανεργίας και λοιπά επιδόματα από τον ΟΑΕΔ.

Φορολογικές δηλώσεις

Δοκιμές γίνονται ακόμα για το σύστημα υποβολής φορολογικές δηλώσεις.

Οπωσδήποτε, ωστόσο, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την έναρξη της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Μάλιστα, έγιναν πολλές αλλαγές στο έντυπο Ε3 αλλά και σε άλλα “συστατικά” των φορολογικών δηλώσεων. Όλα αυτά πρέπει να εισαχθούν στο σύστημα.

Παράλληλα, λόγω covid δόθηκαν πολλές αποζημιώσεις σε φυσικά πρόσωπα αλλά και σε επιχειρήσεις.

Γιά όλα τα παραπάνω φτιάχτηκαν ειδικοί κωδικοί. Για “ειδική χρονιά” λόγω των άνωθενω ιδιαιτεροτήτων έκανε λόγο και ο φοροτεχνικός Ευάγγελος Αμπελιώτης.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA - 24/05/2021

Οικονομία