Πολιτική

Καλογρίτσας σε Προανακριτική: Μου δώσαν το φιλί του Ιούδα και με έδιωξαν

24.05.2021 | 18:33

«Εγώ υπάκουα τυφλά. Έδωσα τ’ όνομά μου. Ήμουν ένα άγραφο sms – email. Αυτό ήμουν…», ανέφερε στη νέα κατάθεσή του στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, συνεχίζοντας να ξεδιπλώνει τις πτυχές της υπόθεσης Παππά-SYRIZA Channel.

Εμφανίζοντας νέα email που αντάλλαξαν για την εγγυητική επιστολή των 3 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, αλλά και για το φιλοκυβερνητικό «Domumento», ο μάρτυρας επέμεινε στα επιχειρήματά του περί σχεδίου υπό τον συντονισμό του Νίκου Παππά με τον ίδιο «μπροστινό» προκειμένου το τότε κυβερνών κόμμα να αποκτήσει τηλεοπτικό κανάλι και εφημερίδα της επιρροή του.

Μάλιστα υποστήριξε ότι διαφώνησε με την «γραμμή» του «Documento» καθώς θεώρησε ότι θα ενέπλεκαν τον γιο του σε θέματα που υπερέβαιναν την κριτική και αφορούσαν «κουτσομπολιά» μέσω της στοχοποίησης της συζύγου του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς και της συζύγου του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, φέρεται να κατέθεσε ο κ. Καλογρίτσας: «κάποια στιγμή διαφώνησα με τη γραμμή και είπα δεν θέλω να συνεχίσω γιατί θέλανε να μπλέξουν τον γιο μου. Όταν είχα την “Πρώτη” έκανα αντιπολίτευση στον Παπανδρέου. Μου φέρνανε πολιτικοί και δημοσιογράφοι υλικό να γράψω κατά της Μιμής. Δεν έγραψα ποτέ. Για τον Παπανδρέου έγραφα. Όχι κουτσομπολιά για τη γυναίκα του όμως. Σε αυτή την ίδια κατεύθυνση είδα ότι μπαίνανε οι γυναίκες όπως του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή του Στουρνάρα. Διαφώνησα τότε. Δεν ήθελα το όνομα του γιου μου σε αυτά. Ήλθε τότε ένα σημαίνων πρόσωπο από Μαξίμου. Με πίεσε. Αρνήθηκα κι έφυγα».

Αναφορικά με την έκδοση της εφημερίδας ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το εγχείρημα της επανέκδοσης της εφημερίδας «Πρώτη» πριν την έκδοση του «Domumento», δεν προχώρησε. «Τελικά πήγαν σε άλλη λύση. Μετά μου λέει ο Νίκος “πρέπει να βγει αμέσως εφημερίδα. Τώρα, τώρα, τώρα!”. Μετά μου λέει πως πρέπει να βγει με τον Βαξεβάνη. Δεν τον ήξερα. Τον είχα δει σε μια βάπτιση. Μου είπαν πως “αφού δεν υπάρχει το όνομά σου στην τηλεόραση να μπεις”. Μπήκα τελικά.

Για το “Documento” δάνεισα χρήματα. Το χρηματοδότησα μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου που αποφάσισαν. Το λογιστήριο έχει αποδείξεις για 2,9 εκατ. ευρώ. Όπως όλοι ξέρετε όμως για τέτοια εγχειρήματα υπάρχουν και κάποια χρήματα “απ’ έξω”. Το λογιστήριο τα έχει όλα αυτά. Επιβεβαιώνω πως έδωσα 3 εκατ. δανεικά». Ο μάρτυρας ρωτήθηκε από τον εισηγητή της ΝΔ Θάνο Πλεύρη αν του ζήτησε ο κ. Παππάς να φύγει από το «Documento» και ο κ. Καλογρίτσας απάντησε: «Ναι. Μου ζήτησε η ομάδα να φύγω». Και διάβασε ένα sms που φέρεται να αντήλλαξε με τον τότε υπουργό Επικρατείας: «Με ρωτάει στις 19 Γενάρη 2017. “Τι έγινε με εφημερίδα;”». Καλογρίτσας: «Νίκο μου όλα καλά». Παππάς: «Περί κλεισίματος ακούω. ΠΡΟΣΕΞΕ»! Καλογρίτσας: «Νοικοκύρεμα. Όχι κλείσιμο. Με το ΠΡΟΣΕΞΕ τι εννοείς;». Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι «για το “Documento” υπογράψαμε χαρτιά». «Το χρηματοδότησα. Έχω τιμολόγια», σημείωσε, ενώ ρωτήθηκε αν έχει δώσει αφανή χρήματα: «Προφανώς δίναμε», απάντησε. Ρωτήθηκε και για το ποιος είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο, ο Παππάς ή ο Βαξεβάνης και απάντησε: «Ο Παππάς για τις χρηματοδοτήσεις. Έλεγε ο Βαξεβάνης χρειάζομαι αυτά κι ο Παππάς ενεργούσε. Μόνο από τον Παππά έπαιρνα εντολές. Σιγά μην έπαιρνα από τον Βαξεβάνη. Ο Παππάς ήταν από πίσω».  Επικαλέστηκε δε ότι «υπάρχουν χαρτιά για αυτά -από την πρώτη ημέρα που με φωνάξανε έως και που με διώξανε υπάρχουν έγγραφα».

Ο επιχειρηματίας επικαλέστηκε και άλλο ένα sms πριν τη συνάντηση με τους Άραβες του Ομίλου CCC στο Πόρτο Χέλι που είχε σχέση με την εγγυητική για την συμμετοχή στον διαγωνισμό των αδειών. Ο κ. Καλογρίτσας φέρεται να σχολιάζει «Μάλλον… Τζίφος!!!», με τον υπουργό να τον ρωτά: «Δηλαδή;». «Χωρίς εγγυητική πώς θα πάμε;», του απαντά εκείνος, προτρέποντάς τον: «Πάρε τον SAMER να πιέσουν στο ΛΟΝΔΙΝΟ να το στείλουν ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛ. ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ».

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 24/05/2021

Πολιτική