Υγεία

Υγειονομική «βόμβα» τα απόβλητα του κορωνοϊού

23.05.2021 | 14:13

Στο μέτωπο του κορωνοϊού, εκατομμύρια self-tests αγοράζονται και χρησιμοποιούνται πλέον μέσα σε ένα 24ωρο από μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς αλλά και ιδιωτικούς και δημόσιους υπαλλήλους. Η ημιμάθεια ωστόσο, ή ακόμη και η άγνοια του σωστού τρόπου απόρριψής τους, δημιουργεί μεγάλο κίνδυνο για το περιβάλλον και εν συνεχεία και για τον ίδιο τον άνθρωπο.

Μπήκαν στη ζωή μας, χωρίς όμως τις κατάλληλες οδηγίες για τη σωστή διαχείριση των αποβλήτων τους. Εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα μας χρησιμοποιούν καθημερινά τα self-tests, ελάχιστοι όμως γνωρίζουν πως να τα απορρίψουν.

Τα υλικά που περιέχουν τα self-tests θεωρούνται βιολογικά επικίνδυνα απόβλητα. Πληροφορία που αναγράφεται στο φύλλο οδηγιών, ωστόσο όχι εμφανώς, κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει να διορθωθεί. Αναλυτικές οδηγίες για τα υπολείμματα των self-tests, βρίσκει κανείς και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Όσο για τις ενδεχόμενες λύσεις; Όπως εξηγεί ο καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων ΔΙΠΑΕ, Πέτρος Σαμαράς, «Θα μπορούσαν να βγουν κάποιοι ειδικοί κάδοι σε συγκεκριμένους χώρους όπου θα μπορούσε ο πολίτης να πάει να διαθέσει αυτά τα υπολείμματα και να γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο η διαχείριση μετά».

Σύμφωνα με τις οδηγίες, αν το τεστ είναι θετικό, πρέπει να το διατηρήσουμε για τρεις ημέρες μέσα στη συσκευασία του και στη συνέχεια να το απορρίψουμε σε δύο καλά κλεισμένες σακούλες.

 

Videos & Απoσπάσματα από ECO ΓΕΓΟΝΟΤΑ - 23/05/2021

Υγεία