Ελλάδα

Κρανίου τόπος τα Γεράνεια Όρη: Πάνω από 55.000 στρέμματα έγιναν στάχτη – Ζημιές σε σπίτια & καλλιέργειες

22.05.2021 | 13:08 Eνσωμάτωση

Περισσότερα από 55 χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους έχουν γίνει στάχτη στην περιοχή των Μεγάρων, του Σχίνου και του Αλεποχωρίου από την πυρκαγιά που συνεχίζει να καίει από το βράδυ της Τετάρτης. Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, ενώ έχουν καεί και σπίτια. Σήμερα η κατάσταση δείχνει να είναι λίγο καλύτερη καθώς δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο παρά μόνο διάσπαρτες εστίες, όμως ο κίνδυνος αναζωπύρωσης είναι εξαιρετικά υψηλός.

Η ανατολή του ήλιου κρύβεται πίσω από τους μαύρους καπνούς στα Γεράνεια Όρη. Τα πουλιά μάταια ψάχνουν να βρουν τις φωλιές τους.

Περισσότερα από 55 χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργειών έγιναν στάχτη σε Κορινθία και Μέγαρα. Απόλυτη καταστροφή. Με το πρώτο φως της ημέρας επέστρεψαν και τα εναέρια μέσα.

Οι αναζωπυρώσεις διαδέχονται η μία την άλλη. Η κάμερα του Mega κατέγραψε τις προσπάθειες των πυροσβεστών.

Η πυρκαγιά σταμάτησε στην παραλία. Στο πέρασμά της όλα έγιναν στάχτη. Σπίτια και περιουσίες.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega o αρχηγός του Πυροσβεστικού σώματος Στέφανος Κολοκούρης είπε ότι πρωταρχικός σκοπός ήταν να μην υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες. Ο κ. Κολοκούρης τόνισε ότι τις προσπάθειες των πυροσβεστών δυσκόλεψε το δύσβατο της περιοχής αλλά και οι ισχυροί άνεμοι.

Σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών στην περιοχή δεν είχε βρέξει για 26 ημέρες ενώ οι άνεμοι έπνεαν με ταχύτητα 66 χιλιομέτρων.

Μιλώντας στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας είπε ότι οι πυρόπληκτοι θα αποζημιωθούν αλλά προέχει η κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Τις τελευταίες ώρες δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο πυρκαγιάς ενώ στο σημείο παραμένουν περισσότεροι από 270 πυροσβέστες.

Ολονύχτια «μάχη» με τις φλόγες και τις αναζωπυρώσεις

Στο Αλεποχώρι βρέθηκε σήμερα η κάμερα του Mega, καταγράφοντας την κατάσταση με τη φωτιά. Αυτή την ώρα φαίνεται πως η φωτιά έχει οριοθετηθεί, ωστόσο υπάρχουν ακόμη διάσπαρτες εστίες στο δρόμο από Αλεποχώρι προς Μέγαρα και στους οικισμούς Πευκενέας και Κοντογιανέικα.

Στην περιοχή επικρατεί άπνοια, ενώ τα εναέρια μέσα συνεχίζουν να επιχειρούν στο σημείο. Επί τόπου βρίσκονται και ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.

Οι εικόνες στο σημείο είναι αποκαρδιωτικές, με σπίτια και τεράστιες εκτάσεις δασικής έκτασης να έχουν γίνει στάχτη.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 22/05/2021