Υγεία

Κορωνοϊός: Έρχεται από την 1η Ιουνίου το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό

22.05.2021 | 13:20 Eνσωμάτωση

Από 1η Ιουνίου θα μπορούν οι Έλληνες να εκδίδουν το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, μετά και την συμφωνία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών. Έτσι θα διευκολύνεται η ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για όσους έχουν εμβολιαστεί ή έχουν υποβληθεί σε διαγνωστική εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα, είτε, τέλος, έχουν αναρρώσει από τη νόσο Covid-19.

Από 1η Ιουνίου οι πολίτες θα μπορούν μέσω του gov.gr να εκδώσουν το ψηφιακό πιστοποιητικό κορωνοϊού, είτε με τους κωδικούς τους Taxisnet, είτε με τον αριθμό ΑΜΚΑ τους.

Τα πιστοποιητικά έχουν ισχύ σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Θα περιέχουν τα απολύτως απαραίτητα δεδομένα όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, και πληροφορίες σχετικά με το αν ένας πολίτης έχει εμβολιαστεί, έχει υποβληθεί σε διαγνωστική εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα, ή έχει αναρρώσει από τον κορωνοϊό. Παράλληλα, θα φέρουν και έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται δημιουργήσει μια πύλη, μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν παντού στην ΕΕ, ενώ θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι τα κωδικοποιημένα προσωπικά δεδομένα που περιέχει το πιστοποιητικό δε θα μπορούν να διατηρούνται από τις χώρες που επισκέπτεται ο ταξιδιώτης.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 22/05/2021