Ελλάδα

Κορωνοϊός: Ανησυχία για τα περιστατικά θρομβώσεων μετά από εμβολιασμό με AstraZeneca στην Κρήτη

21.05.2021 | 13:24

Έντονη είναι η ανησυχία των επιστημόνων για τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν παρουσιαστεί ύστερα από εμβολιασμό στην Κρήτη με AstraZeneca. Μάλιστα, ο καθηγητής παθολογίας και επιδημιολογίας, Γιάννης Ιωαννίδης, με αφορμή τα περιστατικά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι ελαττωματική η παρτίδα των συγκεκριμένων εμβολίων στην Κρήτη. Την ίδια στιγμή ο ΓΓ πρωτοβάθμιας φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μίλησε για ενδεχόμενο εμβολιασμού και σε νέους 16 ετών εφόσον εγκριθούν τα εμβόλια για αυτές τις ηλικίες.

Επιδείνωση παρουσιάζει η υγείας της 44χχρονης από το Ηράκλειο, που υπέστη εγκεφαλικό και επιληψία λίγα 24ωρα μετά τον εμβολιασμό της με AstraZeneca. Την ίδια ώρα, ο 35χρονος που εμφάνισε διπλή θρόμβωση μετά τον εμβολιασμό του με AstraZeneca, πήρε εξιτήριο και τώρα σκοπεύει να κινηθεί νομικά εναντίον της εταιρίας.

Προσωρινό πόρισμα του ΕΟΦ συνδέει τα δύο αυτά περιστατικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ ένα τρίτο περιστατικό, αυτό μίας 47χρονης που υπέστη εγκεφαλικό και παράλυση μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca, και η οποία πλέον παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης, εξετάζεται από τις αρχές.

Σήμερα η πλατφόρμα των εμβολιασμών άνοιξε για την ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών με διαθέσιμα όλα τα εμβόλια. Μέσα στον Ιούνιο αναμένεται το άνοιγμα της πλατφόρμας και για την ηλικιακή ομάδα 20-29, ενώ από το φθινόπωρο εκτιμάται ότι θα εμβολιάζονται και οι μαθητές.

Χθες, οι διασωληνωμένοι μειώθηκαν περαιτέρω στους 626, και στις 295 οι νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία, ενώ καταγράφηκαν 1.918 νέα περιστατικά μολύνσεων κατόπιν 56.523 τεστ.

Το 61,39% των κρουσμάτων, σύμφωνα με δειγματοληπτικούς ελέγχους, ανήκει στη λεγόμενη βρετανική μετάλλαξη, η οποία κυριαρχεί στο Βόρειο Αιγαίο με ποσοστό 83,33% και την Κρήτη να ακολουθεί με 79,08%.

Πώς εξελίσσεται η κατάσταση της 44χρονης

Διασωληνωμένη στη ΜΕΘ εξακολουθεί να νοσηλεύεται η 44χρονη γυναίκα, η κλινική εικόνα της οποίας παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση εχτές το μεσημέρι, καθώς διαπιστώθηκε πως είχε εκτεταμένη εγκεφαλική αιμορραγία.

Η κατάστασή της χαρακτηρίζεται ως σταθερή, ενώ φαίνεται πως έχουν ανέβει και τα αιμοπετάλιά της, γεγονός που χαρακτηρίζεται από τους γιατρούς της ως θετικό.

 

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 21/05/2021

Ελλάδα