Κόσμος

Λωρίδα της Γάζας: Κατάπαυση πυρός μετά από 12 μερόνυχτα βομβαρδισμών

21.05.2021 | 13:32

Τα όπλα σίγησαν στη Γάζα μετά από 11 μερόνυχτα βομβαρδισμών, με τη Χαμάς να ισχυρίζεται ότι βγήκε νικητής από την αιματηρή σύγκρουση και το Ισραήλ να λέει ότι πέτυχε τους στρατηγικούς στόχους του. Οι παλαιστινιακές απώλειες ξεπέρασαν τους 230 νεκρούς ενώ στην ισραηλινή πλευρά οι νεκροί είναι 12, με τους αμάχους να πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος.

Μετά από 11 νύχτες, πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό αντί για πυραύλους.

Από τη Γάζα μέχρι τη Δυτική Όχθη, χιλιάδες Παλαιστίνιοι βγήκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν την κατάπαυση του πυρός, που συμφώνησαν το Ισραήλ και η Χαμάς. Πανηγυρισμοί και στην ανατολική Ιερουσαλήμ εκεί όπου ξεκίνησε ο τελευταίος κύκλος της βίας. Η ισλαμική οργάνωση που ελέγχει τη Γάζα τόνισε ότι παραμένει με το δάχτυλο στη σκανδάλη.

«Συμφωνήσαμε με τις προσπάθειες των Αράβων και αναστείλαμε την επίθεση.»

Η κατάπαυση του πυρός επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, που αναμένεται να στείλει αντιπροσωπείες σε Ισραήλ και Γάζα για να επιβλέπουν την τήρηση της. Και οι δύο πλευρές ισχυρίζονται πως νίκησαν.

«Η Παλαιστινιακή αντίσταση ανέκτησε την αξιοπρέπεια όλων των μουσουλμάνων.»

Περισσότεροι από 230 Παλαιστίνιοι και 12 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε την επίτευξη της εκεχειρίας και είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν βοήθεια στη Γάζα, αλλά όχι στη Χαμάς.

«Θα το κάνουμε σε απόλυτη συνεργασία με την Παλαιστινιακή Αρχή. Όχι με τη Χαμάς αλλά με την Αρχή. Με τρόπο που δεν θα επιτρέψει στη Χαμάς απλά να αναπληρώσει το στρατιωτικό της οπλοστάσιο.»

Η κυβέρνηση του Ισραήλ εκτιμά ότι επιτεύχθηκαν οι στρατηγικοί στόχοι της επιχείρησης, όμως αρκετοί πολίτες της χώρας είναι επιφυλακτικοί.

«Αμφιβάλλω ότι η εκεχειρία θα διατηρηθεί για αρκετό καιρό. Δεν πιστεύω ότι το Ισραήλ κατάφερε και πολλά.»

Η κρίση των τελευταίων 11 ημερών ήταν η τέταρτη μεγάλη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς από το 2008.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 21/05/2021

Κόσμος