Ελλάδα

Φωτιά Κορινθία: Στάχτη 50.000 στρέμματα στα Γεράνεια Όρη – Βιβλική καταστροφή από την πύρινη λαίλαπα

21.05.2021 | 20:06

Η μεγάλη φωτιά που δύο μέρες τώρα καίει Κορινθία και πέρασε την Αττική, άφησε πίσω της βιβλική καταστροφή.

Δύο 24ωρα κόλαση, δύο εφιαλτικές νύχτες. Οι εικόνες απο το πυροσβεστικό όχημα που βρίσκεται μέσα στο πύρινο μέτωπο στο Χάνι Δερβενίου συγκλονίζουν.

Περισσότερα από 40.000 στρέμματα δασικής έκτασης έγιναν στάχτη, ενώ σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες.

Η φωτιά «περπάτησε» 10 χιλιόμετρα

Σύμφωνα με τις Αρχές, η φωτιά άρχισε από το εγκληματικό λάθος κατοίκου της περιοχής, ο οποίος έκαψε κλαδιά στον ελαιώνα το βράδυ της Τετάρτης.

Η δύναμη του αέρα που έφθανε τα 8 μποφόρ στην περιοχή, είχε ως αποτέλεσμα η φωτιά να εξαπλωθεί σε μήκος 15χλμ πριν προλάβουν να αντιδράσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Η εικόνα από το δορυφόρο σοκάρει, καθώς ακόμα και από το Διάστημα φαίνεται η τεράστια κατατροφή.

Οι κάτοικοι των οικισμών που βρίσκονται στην περιοχή, σε απόγνωση, έτρεχαν προς τη θάλασσα για να γλιτώσουν.

Οι φλόγες έφθασαν περίπου 6 χιλιόμετρα έξω από τα Μέγαρα με κατοίκους των οικισμών Άη Γιάννη και Παρασκευά να βρίσκουν καταφύγιο στο γήπεδο της πόλης.

Εκκενώθηκαν δέκα οικισμοί

Τέσσερις φορές ενεργοποιήθηκε το 112, ειδοποιώντας τους κατοίκους να αφήσουν τα σπίτια τους και να βρουν ασφαλές μέρος. Το ίδιο έκαναν και οι δυνάμεις της Αστυνομίας, που πόρτα-πόρτα εκκένωναν εξοχικά σπίτι και μόνιμες κατοικίες.

Από τη νύχτα της Τετάρτης εκκενώθηκαν σταδιακά οι οικισμοί Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακιές, Μαυρολίμνη, Μάζι, Παρασκευά, Σπάρτα, Αιγειρούσες-Ντουράκος, Χάνι Δερβενίου, Άνω και Κάτω Πευκενέα, και οι Ιερές Μονές Αγίου Ιωάννη Μακρινού, και Αγίας Παρασκευής.

Επικίνδυνη αναζωπύρωση στα Μέγαρα

Στη θέση Παπαγιαννέικα, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη των Μεγάρων, το μέτωπο αναζωπυρώθηκε λίγο μετά τις 14:00 της Παρασκευής. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έριξαν όλη τους τη δύναμη στο σημείο, ενώ εκκενώθηκε ο οικισμός.

Καταστροφή σε μοναστήρι

Ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής στο Μάζι Μεγάρων κοιτάζει απαρηγόρητος την ανυπολόγιστη καταστροφή που προκαλεσε η φωτιά στο μοναστήρι.

Ιερά κείμενα, εικόνες, ακόμα και τοιχογραφίες, παραδόθηκαν στις φλόγες.

Στο παρεκκλήσι των Αρχαγγέλων, δεν έχει σωθεί τίποτα, ενώ ακόμα οι φλόγες δεν έχουν σβήσει

Η μεγάλη φωτιά παραμένει σε πλήρη εξέλιξη με πολλές ενεργές εστίες, οι οποίες αντιμετωπίζονται από τη μεγάλη πυροσβεστική δύναμη και τους εθελοντές που συνδράμουν το έργο της κατάσβεσης.

Κάτοικοι με λάστιχα στα χέρια προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους. Όπως λένε, το νερό στα οχήματα της πυροσβεστικής έχει τελιεώσει, με τους ίδιους να έχουν ριχτεί στη μάχη με τις φλόγες.

“Αυτά τα πράγματα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, κάθε χρόνο είναι η πυροσβεστική απροετοίμαστη”, λέει ο αγανακτισμένος κάτοικος, προσπαθώντας να σώσει την περιουσία του.

“Έχει καεί ό,τι είχε απομείνει απο τα Γεράνεια. Η πράσινη ανάπτυξη, έγινε μαύρη”, καταλήγει.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 21/05/2021

Ελλάδα