Ελλάδα

Φωτιά Κορινθία: Ολονύχτια «μάχη» με τις φλόγες – «Συγκρατημένη αισιοδοξία»

20.05.2021 | 20:27

Η νύχτα ήταν δραματική για τους κατοίκους 6 οικισμών, μεταξύ αυτών ο Σχίνος και η Αγία Σωτήρα, καθώς έβλεπαν τη φωτιά να πλησιάζει απειλητικά τα σπίτια τους, με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη να κρατήσουν τη φωτιά μακριά.

Νύχτα πύρινης κόλασης στον Σχίνο Κορινθίας. Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες.

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι με αποτέλεσμα το μέτωπο της φωτιάς να πάρει γρήγορα μεγάλες διαστάσεις.

Λόγω της νύχτας, τα εναέρια μέσα δεν μπορούν να επιχειρήσουν. Επιχειρούν πυροσβεστικά.

Η φωτιά ξεκινά από τη δασική περιοχή του Σχίνου και γρήγορα λόγω των ανέμων απλώνεται με αστραπιαία ταχύτητα προς τον οικιστικό ιστό. Η φωτιά καίει με μανία το πευκοδάσος του Σχίνου.

Αστυνομία και πυροσβεστική λίγο πριν τα μεσάνυχτα εκκενώνουν το χωριό. Βαμβακιές, Αγία Σωτήρα και Μαυρολίμνη ακολουθούν.

Οι καπνοί δημιουργούν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα που δυσκολεύει κάθε προσπάθεια να περιοριστεί η φωτιά.

Οι φλόγες καταπίνουν τα πάντα στο πέρασμά τους και φθάνουν στις αυλές των σπιτιών. Κάποια γίνονται παρανάλωμα του πυρός.

20.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων έγιναν στάχτη. Οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους.

«Συγκρατημένη αισιοδοξία»

Όπως σημείωσε ο Βασίλης Βαθρακογιάννης, εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικού Σώματος, «το μέτωπο της πυρκαγιάς έχει περάσει στην Αττική από τις μεσημεριανές ώρες, αφού εξελίχθηκε στο όριο Αττικής και Κορινθίας στα Γεράνεια Όρη».

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο της πυροσβεστικής, κάτι που αναμένεται να γίνει ακόμα δυσκολότερο όσο πέφτει η νύχτα αφού δε θα επιχειρούν τα εναέρια μέσα.

Ωστόσο, «διατηρούμε συγκρατημένη αισιοδοξία αφού η εικόνα είναι καλύτερη σε όλη την πυρκαγιά».

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις, σύμφωνα με τον κ. Βαθρακογιάννη, σε Αττική και Πελοπόννησο, με τις Αρχές να μην εφησυχάζουν.

Όσο για το πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά;

«Έχουμε σοβαρές ενδείξεις και μαρτυρίες που λένε ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από καύση σε υπολείμματα καλλιεργειών εντός ελαιώνα».

Τα αίτια ερευνώνται.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 20/05/2021

Ελλάδα