Ελλάδα

Αντιδράσεις στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στην ΕΜΑΚ – Τι αναφέρει το νομοθετικό πλαίσιο

20.05.2021 | 17:29

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός της ΕΜΑΚ ανοίγει τον δρόμο για να εμβολιαστούν υποχρεωτικά και άλλες κατηγορίες εργαζομένων με πρώτους τους υγειονομικούς.

Η κυβέρνηση ξεκαθάρισε πως μετά την ΕΜΑΚ αυτοί θα πάρουν σειρά τον Σεπτέμβριο για να ληφθούν οι αποφάσεις.

Στους εργαζόμενους όμως η υποχρεωτικό ήτα προκαλεί αντιδράσεις. Ακόμα και για τους εργαζόμενους του νοσοκομείου Μεταξά που διαχειρίζονται ογκολογικά περιστατικά και έχουν χτυπηθεί από τον κορωνοίο.

Οι ειδικοί όμως από την άλλη είναι κάθετα υπέρ των εμβολίων. Και μάλιστα υποχρεωτικά.

«Είμαι τραυματιοφορέας αλλά φοβάμαι να το κάνω» αποκαλύπτει στο Live News εργαζόμενος του ΕΚΑΜ.

Τα ποσοστά στους εμβολιασμένους υγειονομικούς τυπόυν καμπανάκι. Αφού οι γιατροί είναι γύρω στο 70% και οι νοσηλευτές στο 68% δηλαδή περίπου οι 3 στους 4

Όσοι πάντως δεν έχουν εμβολιαστεί δύσκολα φαίνεται πως θα το πράξουν τώρα αφού ακόμα και όταν οι συνάδελφοι τους τους παρακαλούν οι εκκλησεις πέφτουν στο κενό

Τους προβληματισμούς των εργαζομένων για την υποχρεωτικότητα συμμερίζεται και η Προέδρος της Ένωσής Εισαγγελέων η οποία λέει πως ούτε ο εμβολιασμός ούτε η μετακίνηση σε άλλο πόστο μπορεί να είναι υποχρεωτικά.

Στην άλλη άκρη όμως είναι ο πρώην Υπουργός και συνταγματολόγος Αντώνης Μανιτάκης που λέει ναι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων κατηγοριών όπως η ΕΜΑΚ και οι υγειονομικοί. «Το μέτρο αυτό κατά την γνώμη μου δικαιολογείται προφανώς για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και σε τελευταία ανάλυση δεν είναι ένα μέτρο τόσο δυσάρεστο τόσο δυσανάλογο σε σχέση με αυτό που πρόκειται να διασωθεί. Απόλυτη γενική θα ήταν αντισυνταγματική».

Την ίδια ώρα εξαιρετικά ανήσυχοι εμφανίζονται οι επιστήμονες για την χαλάρωση των μέτρων προστασίας από τους πολίτες. Κι αυτό καθώς σε πολλές περιοχές καταγράφονται τοπικές εξάρσεις μετά την άρση των μέτρων.

«Αύξηση κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, θα φτάσουμε τα 2.500 ημερησίως, με αποτέλεσμα να φτάσουμε αρχές Ιουνίου για να πούμε για αρχή αποκλιμάκωσης» προειδοποιεί ο Σαρηγιάννης.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς πήγε στην Κάλυμνο όπου παρά το 20ήμερο lockdown τα κρούσματα δεν μειώνονται αισθητά. «Η κατάσταση είναι σταθερή, πάει καλά. Κάνω έκκκληση/παράκληση από τη Δευτέρα να είμαστε δύο φορές πιο προσεκτικοί».

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου το νησί θα ενισχυθεί και άλλο υγειονομικά

Είναι νόμιμος ο υποχρεωτικός εμβολιασμός;

«Η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών δεν είναι νόμιμη. Δεν μπορείς να υποχρεώσεις κάποιον να εμβολιαστεί» αναφέρει στο Live News η δικηγόρος Ιωάννα Καλατζάκου.

«Όμως τόσο το Συμβούλιο της Επικρατείας όσο και το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουν ομολογήσει ότι κάτ εξαίρεση για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας παρακάμπτεται το δημόσιο συμφέρον έναντι του ατομικού».

Όπως ανέφερε, υπάρχει και νομοθετικό άρθρο στην Ελλάδα το οποίο λέει πως  μπορεί η κυβέρνηση με υπουργική απόφαση για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας να επιβάλει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σαν προσωρινό μέτρο, για συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα με συγκεκριμένους όρους και διάστημα ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία.

 

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 20/05/2021

Ελλάδα