Υγεία

Συναγερμός για την «αθηναϊκή» μετάλλαξη – Ανοίγουν όλα τα εμβόλια για τους 40-44

18.05.2021 | 13:28 Eνσωμάτωση

Η λεγόμενη Αθηναική μετάλλαξη που ανησυχεί τους ειδικούς, εντοπίζεται τόσο στο κέντρο της Αθήνας όσο και στην Πελοπόννησο.

Ουδείς γνωρίζει μέχρι στιγμής εάν τα εμβόλια είναι ικανά να την αντιμετωπίσουν.

Ειδικότερα, στοιχεία που δείχνουν ευρεία μεταδοτικότητα της μετάλλαξης B.1.1.318 στο κέντρο της Αθήνας, ανησυχούν τους επιστήμονες, κυρίως για το αν τα εμβόλια που έχουμε μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτό το στέλεχος του κορωνοϊού.

Προς το παρόν, οι ειδικοί δεν γνωρίζουν πόσο ανθεκτική είναι η αθηναϊκή μετάλλαξη, όπως αποκαλείται, στην ανοσολογική απόκριση των εμβολίων.

Εκτιμάται πως η νέα αυτή μετάλλαξη είναι σημαντικά πιο μεταδοτική. Γεγονός που σε συνδυασμό με την άρση του lockdown και μια γενικότερη χαλάρωση στην τήρηση των υφιστάμενων μέτρων δημιουργεί ανησυχία για αύξηση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα.

Πάνω από 1.000 περιστατικά της νέας αυτής μετάλλαξης έχουν εντοπιστεί στην Αττική, ενώ κρούσματα καταγράφονται και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως στην Πελοπόννησο.

Πότε ανοίγουν όλα τα εμβόλια για τους 40-44

Την Παρασκευή, 21 Μαΐου, οι πολίτες από 40 έως 44 ετών θα μπορούν να προγραμματίζουν το ραντεβού τους με όλα τα εμβόλια που είναι εγκεκριμένα στη χώρα μας με βάση όσα ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Επιπροσθέτως, είπε, πως ανάλογα με την εξέλιξη των ραντεβού στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, θα δοθεί η επιλογή προγραμματισμού ραντεβού και στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες για όλα τα εμβόλια το προσεχές διάστημα.

Επί του παρόντος, βέβαια, δεν έχει γίνει σαφές ακριβώς το πότε οι ηλικιακές ομάδες 30-39, που εμβολιάζονται ήδη με AstraZeneca, θα μπορούν και με τα υπόλοιπα.

Ακόμη, αναφέρθηκε στη γενικότερη εξέλιξη της πρoσπάθειας της μαζικής ανοσοποίησης των πολιτών και ο κ. Θεμιστοκλέους πιστεύει πως θα έχουμε ξεπεράσει τους 5.600.000 εμβολιασμούς συνολικά μέχρι το τέλος Μαΐου.

Επιπλέον, μία δόση πιστεύεται πως θα έχουν λάβει περίπου 3,5 εκατομμύρια πολίτες, ποσοστό 34% του πληθυσμού, και 2 περίπου εκατομμύρια θα έχουν λάβει και τις δύο δόσεις ποσοστό της τάξεως του 20%.

Σημειώνεται ότι σήμερα ξεκινούν στα νησιά οι εμβολιασμοί με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 18/05/2021