Ελλάδα

Με self – tests επέστρεψαν στα θρανία μαθητές νηπιαγωγείου, δημοτικών και γυμνασίων

10.05.2021 | 13:07

Επέστρεψαν σήμερα στις φυσικές τους τάξεις οι μαθητές ύστερα από 3 μήνες.

Κρατώντας τις βεβαιώσεις αρνητικού self test και φορώντας μάσκα, οι μαθητές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων αλλά και Λυκείων πέρασαν τις εισόδους των σχολείων τους με τη διαδικασία να εξελίσσεται μέχρι στιγμής ομαλά.

Δεν έλειψαν ωστόσο και περιπτώσεις μαθητών που έκαναν την τελευταία στιγμή self test, σήμερα το πρωί, λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι, καθώς χθες το βράδυ παρουσιάστηκαν προβλήματα στην πλατφόρμα.

Παιδιά και εκπαιδευτικοί καλούνται τώρα να τηρήσουν αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο, προχωρώντας δυο φορές την εβδομάδα σε τεστ αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.

Σχολεία τας Αυλίδας επισκεφθηκε σημερα το πρωι η υπουργός Παιδειας, Νίκη Κεραμέως.

Στο Μεσολόγγι όλα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά από σήμερα εως και την Τετάρτη λόγω αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού.

3.000 θετικά self test

Τα 3.000 προσεγγίζουν τα συνολικά θετικά self test σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και εργαζόμενους στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα θετικά τεστ μεταξύ των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας εκτιμάται ότι έφτασαν κοντά στις 3.000 .

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να σημειωθεί πως αρκετοί με αρνητικό αποτέλεσμα τεστ, μετέβησαν στα σχολεία χωρίς υποβολή στοιχείων στο σύστημα, αλλά με γραπτή δήλωση του αποτελέσματος καθώς χθες, είχε πέσει η πλατφόρμα για κάποιο διάστημα.

Στην Θεσσαλονίκη, όσα παιδιά βγήκαν θετικά στον self – test, πήγαν για μοριακό τεστ στην αίθουσα της ΔΕΘ.

Tι ισχύει με τα self test

Τα self tests διατίθενται δωρεάν από τα φαρμακεία μαζί με ενημερωτικό υλικό, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ, τον Προσωρινό ΑΜΚΑ (ΠΑΜΚΑ) ή τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ). Οι μαθητές άνω των 13 ετών μπορούν να κάνουν το τεστ με την επίβλεψη ενηλίκου, ενώ στους κάτω των 13 ετών το τεστ θα διενεργείται από ενήλικο. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα, το πρώτο τεστ μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή τη Δευτέρα το πρωί, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας.

Το αποτέλεσμα του self-test δηλώνεται μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Αν το τεστ είναι αρνητικό θα εκδίδεται η σχολική κάρτα για τους μαθητές και η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό. Εάν το self-test είναι θετικό, δηλώνεται το αποτέλεσμα στη σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr, με την οποία μπορούν να μεταβούν σε δημόσια δομή για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test.

Για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό των σχολείων, εκδίδεται η δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr, με την οποία μπορούν να μεταβούν σε δημόσια δομή για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test. Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr.

Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί/προσωπικό λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.

Για τους μαθητές που θα έχουν θετικό επιβεβαιωτικό τεστ, προβλέπεται ό,τι και για τους μαθητές που νοσούν: Δίνεται η δυνατότητα σύγχρονης ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης ή συμμετοχής σε διαδικτυακό τμήμα, χωρίς η παρακολούθηση να είναι υποχρεωτική.

Ως προς τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self-test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές. Ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος είναι υποχρεωτικός και για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί.

 

 

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 10/05/2021

Ελλάδα