Κόσμος

Κλιμακώνονται τα επεισόδια ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους στην ανατολική Ιερουσαλήμ

10.05.2021 | 13:32 Eνσωμάτωση

Στο κόκκινο η ένταση στα Ιεροσόλυμα όπου τις τελευταίες ώρες κλιμακώνονται τα επεισόδια στον ανατολικό τομέα της πόλης, με επίκεντρο το τέμενος Αλ Ακσά. Ισραηλινοί εισέβαλαν μέσα στο τέμενος με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν σκληρότερα επεισόδια. Αφορμή για την ένταση είναι η έξωση των Παλαιστινίων στη συνοικία Σέιχ Τζάρα από Ισραηλινούς έποικους.Η Άγκυρα καλεί το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον των Παλαιστινίων.

Με δακρυγόνα και βομβίδες κρότου – λάμψης Ισραηλινοί αστυνομικοί εισβάλλουν στον τρίτο ιερότερο χώρο για τους μουσουλμάνους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι νεαροί Παλαιστίνιοι απαντούν με πέτρες.

Οι συγκρούσεις, που δε σταμάτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, συνεχίζονται και έξω από το τέμενος.

Σύμφωνα με την Ερυθρά Ημισέληνο, περίπου 50 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία και εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί.

«Οι Ισραηλινοί κατηγορούν τους Παλαιστίνιους ταραξίες ενώ οι Παλαιστίνιοι εξαπολύουν κατηγορίες κατά των βίαιων αστυνομικών τακτικών και κατά των προκλήσεων από Εβραίους εθνικιστές. Μπορούμε να δούμε στις εικόνες τις βομβίδες κρότου – λάμψης και τα δακρυγόνα να πέφτουν μέσα στο τέμενος του Αλ Άκσα.»

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα με αφορμή της πληροφορίες ότι οι ισραηλινές αρχές ετοιμάζονται να εκδιώξουν δεκάδες Παλαιστινιακές οικογένειες από τα σπίτια τους για να εγκαταστήσουν εκεί Εβραίους εποίκους.

Η κατάσταση παραμένει τεταμένη και αυξάνονται οι φόβοι για νέα κλιμάκωση των συγκρούσεων κατά τη διάρκεια των σημερινών εορτασμών για την Ημέρα της Ιερουσαλήμ.

«Πρωθυπουργός Ισραήλ: Δεν θα επιτρέψουμε σε εξτρεμιστικές ομάδες ναι διαταράξουν την ειρήνη στην Ιερουσαλήμ.»

Οι νέες αναταραχές έχουν προκαλέσει την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας, με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναμένεται να συνεδριάσει μέσα στις επόμενες ώρες.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 10/05/2021