Κόσμος

Γκρίζα φάλαινα για πρώτη φορά στις ακτές της Γαλλίας

10.05.2021 | 13:50

Είναι μόλις 15 μηνών, μακριά από το σπίτι της, στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η νεαρή γκρίζα φάλαινα έχασε τον δρόμο της και τώρα κολυμπά στα νερά της Μεσογείου. Είναι η πρώτη φορά δε που επισκέπτεται το Μαρόκο, τη Ρώμη και τη Γένοβα ενώ προσπαθεί να βρει τη σωστή πορεία που θα την οδηγήσει πίσω στο φυσικό της περιβάλλον.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αιτία της λοξοδρόμησης της, είναι η κλιματική αλλαγή.

Λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη και με την τήξη του πάγου, το βορειοδυτικό πέρασμα που συνδέει τον Ειρηνικό και τον Ατλαντικό, είναι πολύ πιο εύκολο να περαστεί σήμερα και πιστεύεται ότι η φάλαινα, αυτή η νεαρή φάλαινα έκανε λάθος στην πλοήγησή της.

Το συγκεκριμένο είδος που ζει στη Καλιφόρνια, έχασε τον δρόμο του στη Θάλασσα Μποφόρ. Το λιμενικό της Γαλλίας προσπάθησε να την προσανατολίσει και να βρει τον δρόμο του γυρισμού.

Η φάλαινα είναι σε καλή κατάσταση, αν και αρκετά αδυνατισμένη καθώς στη Μεσόγειο δεν μπορεί να βρει το είδος της τροφής που καταναλώνει συνήθως.

Το πέρασμα έχει διασπαστεί εντελώς με το λιώσιμο του πάγου και θα δούμε αλλαγές στις συνήθειες των ζώων και, ως εκ τούτου, θα δούμε είδη να φθάνουν στην περιοχή μας, που δεν έχουν καμία σχέση.

Γκρίζα φάλαινα είχε παρατηρηθεί για τελευταία φορά στη Μεσόγειο το 2010, όταν εθεάθη δύο φορές, στο Ισραήλ και την Ισπανία.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 10/05/2021

Κόσμος