Ελλάδα

Το Μάιο η Ελλάδα ανοίγει και τον πολιτισμό

07.05.2021 | 19:56 Eνσωμάτωση

Στις 14 Μαΐου, μια μέρα πριν το άνοιγμα του τουρισμού ανοίγουν τα μουσεία, στις 21 Μαΐου τα θερινά σινεμά με όριο το 75% των θεατών και μια εβδομάδα αργότερα, δηλαδή στις 28 Μαΐου θα γίνει η έναρξη των θεατρικών και μουσικών παραστάσεων σε ανοιχτά θέατρα με 50% των θέσεων να είναι καλυμμένες και σε ειδική διάταξη.

Τη Δευτέρα 17 Μαΐου θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα ωδεία. «Μια βδομάδα μετά γιατί δεν φοράνε μάσκα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Λήξη SMS και περιορισμών …συνέχεια

Ένα ακόμη βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή 14 Μαΐου όπου καταργείται η διαδικασία του click away kai click in shop.

Ωστόσο ο περιορισμένος αριθμός πελατών στα καταστήματα παραμένει και όπως φαίνεται θα μείνει στη ζωή μας και τους επόμενους μήνες. Οδεύουμε σταδιακά σε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων δήλωσε ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιαννης.

Ποινές για αρνητές δασκάλους

Θα υπάρξει κλίμακα πειθαρχικών ποινών, μεταξύ των οποίων η μείωση μισθού αλλά η οριστική αποβολή στους εκπαιδευτικούς που υποβάλλονται σε self test δηλώνει την ίδια ώρα η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή.

«Μέσα στις πειθαρχικές ποινές υπάρχει κλιμάκωση. Προβλέπεται προφανώς και η μείωση του μισθού. Από έγγραφη επίπληξη, μέχρι μείωση μισθού, μέχρι και οριστική αποβολή. Αλλά αυτό είναι θέμα κλιμάκωσης και το συμβούλιο το πειθαρχικό θα αποφασίσει» τόνισε η κυρία Μακρή.

Ημερομηνία ορόσημο πάντως θεωρείται η 15η Μαΐου όταν οι μπάρες των διοδίων θα ανοίξουν για όλους ανεξαιρέτως τους ταξιδιώτες που μετά από μήνες παραμονής στην περιφέρεια διαμονής τους θα μπορέσουν και πάλι να ταξιδέψουν ελεύθερα τηρώντας όμως τα πρωτόκολλα προστασίας.

Προπονήσεις και κολυμβητήρια

Παράλληλα, από τη Δευτέρα 10 Μαΐου θα επιτραπούν οι προπονήσεις στα ομαδικά και ατομικά αθλήματα, καθώς είναι κάτι που είναι αναγκαίο για τη μοριοδότηση μαθητών της γ΄λυκείου για την εισαγωγή του σε ΑΕΙ.

Επίσης, την ίδια ημερομηνία θα ανοίξουν και τα κολυμβητήρια, χωρίς ελέγχους για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες και με self test για τους υπόλοιπους, ενώ μια εβδομάδα μετά, στις 17 Μαΐου θα ξεκινήσουν οι αθλητικές ακαδημίες σε γκρουπ των 10 ατόμων.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 07/05/2021