Υγεία

Ρεκόρ εμβολιασμών χθες – Διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για τους 30-44 στα τέλη Μαΐου

06.05.2021 | 13:09

Σε νέα τροχιά έχει μπει η εμβολιαστική διαδικασία. Ο μεγάλος στόχος της επιχείρησης «Ελευθερία» είναι ως το τέλος Μαΐου να έχουμε φτάσει συνολικά τα πέντε εκατομμύρια εμβολιασμούς. Χθες σημειώθηκε νέο ρεκόρ, με περισσότερους από 108.000 εμβολιασμούς. Το 21,5% του πληθυσμού έχει κάνει ήδη τουλάχιστον μία δόση, ενώ και με τις δύο δόσεις έχει εμβολιαστεί το 10%. Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, από τέλος Μαΐου όλα τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα για όσους ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 30-44.

Ρεκόρ με 111.000 εμβολιασμούς έκανε χθες η Ελλάδα, που ανεβάζει ταχύτητα με βάση τις παραδόσεις εμβολίων που περιμένει μέσα στο Μάιο, με στόχο πριν βγει ο μήνας να εμβολιάζονται άνθρωποι κάθε ηλικίας με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια.

Ανυπόστατες χαρακτήρισε τις θεωρίες ότι το εμβόλιο επηρεάζει τον ανθρώπινο πλακούντα, ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος. Μία φημολογία που ξεκίνησε από μία επιστολή δύο αντιεμβολιαστών, που ισχυρίστηκαν χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση ότι το «εμβόλιο περιέχει μια πρωτεΐνη ακίδα που ονομάζεται syncytin-1 και είναι ζωτικής σημασίας για τον ανθρώπινο πλακούντα».

Απάντηση στο μύθο ότι τα εμβόλια προκαλούν στειρότητα σε άνδρες και γυναίκες, έδωσε από την πλευρά του ο καθηγητής Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

Αν και το άνοιγμα των εμβολιασμών με AstraZeneca σε νεότερες ηλικιακές ομάδες επιτάχυνε τους εμβολιασμούς, η χώρα μας εξακολουθεί να έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στην ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις το 24,4% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση. Την χειρότερη επίδοση έχει η ηλικιακή ομάδα 60-69 ετών, στην οποία το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 45,3%.

Στόχος είναι τέλος Μαΐου να έχουν διενεργηθεί 5,4 εκατ. εμβολιασμοί. Ειδικότερα, 3,5 εκατ. με την πρώτη δόση, ποσοστό 33% και περίπου 2 εκατ. και με τις δύο δόσεις, ποσοστό 18%.

 

 

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 06/05/2021

Υγεία