Πολιτική

Κατρούγκαλος: Όχι σε μικροκομματική αντιπαράθεση για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής

28.04.2021 | 01:22 Eνσωμάτωση

Την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων από την Ελλάδα σχολίασαν Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στη ΒΑΒΕΛ.

Όπως υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, στόχος της Ελλάδας δεν είναι να οξυνθούν οι σχέσεις μας με την Τουρκία, αλλά να υπάρχει ένας εποικοδομητικός διάλογος με την γειτονική χώρα.

«Αυτό τον διάλογο σήμερα η ελληνική κυβέρνηση τον κάνει με όλους τους δυνατούς τρόπους, αφού έθεσε τις προϋποθέσεις της, δηλαδή να σταματήσει η Τουρκία να κάνει μονομερείς προκλήσεις που οδηγούν στην κλιμάκωση στην περιοχή» σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης, υπογραμμίζοντας ότι οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που ξεκινά και η τουριστική περίοδος.

Για το ενδεχόμενο μιας κίνησης που θα προκαλέσει έκπληξη από την Τουρκία, ο κ. Βαρβιτσιώτης υποστήριξε ότι δεν μπορεί κανείς να βάλει του χέρι του στη φωτιά και να πει ότι δεν περιμένει αλλαγή στάσης της Τουρκίας. «Ο τρόπος που αντέδρασε η τουρκική πλευρά μετά την επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα, δεν δείχνουν ότι πάμε σε μια κλιμάκωση και ελπίζουμε να διατηρηθεί αυτό το κλίμα» πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. «Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί σχεδιασμοί στο μυαλό του Τούρκου προέδρου, οι οποίοι δεν έχουν να κάνουν μόνο με τα εξωτερικά ζητήματα, αλλά και με τα εσωτερικά» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο κ. Βαρβιτσιώτης σχολίασε και τις καλές σχέσεις που διατηρεί η Ελλάδα με τις ΗΠΑ αυτή την περίοδο, αναγνωρίζοντας ότι καλλιεργήθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με τις ΗΠΑ να δείχνουν εμπιστοσύνη απέναντι στην Ελλάδα και η οποία επεκτείνεται και στο στρατιωτικό κομμάτι, ενώ αναφέρθηκε και στη συνεργασία με το Ισραήλ, σημειώνοντας ότι «πλέον με το Ισραήλ δεν είμαστε φίλοι μόνο στα λόγια, αλλά ξεκίνησε μια μεγάλη στρατιωτική συνεργασία».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν πρέπει να είναι αντικείμενο μικροκομματικής αντιπαράθεσης, σημειώνοντας ότι η Νέα Δημοκρατία δεν κράτησε την ίδια στάση στο θέμα των Πρεσπών. «Θα πρέπει η εξωτερική πολιτική να είναι ενεργητική και πολυδιάστατη και να μην στέλνουμε το σήμα προς καμία κατεύθυνση ότι είμαστε δεδομένοι» πρόσθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι προτεραιότητα των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είναι να υπερασπιστεί τα δικά μας συμφέροντα, αλλά να κρατήσει την Τουρκία στο στρατόπεδο της Δύσης.

Videos & Απoσπάσματα από Βαβέλ - 28/04/2021