Ελλάδα

Η ειλικρινής μεταμέλεια δεσπόζει στο μήνυμα της Μεγάλης Τρίτης

27.04.2021 | 20:37

Η γυναίκα που παρά τις πολλές τις αμαρτίες ζήτησε την ειλικρινή μεταμέλεια πλένοντας τα πόδια του Θεανθρώπου με μύρο, κυριαρχεί σήμερα στην απογευματινή ακολουθία της Μεγάλης Τρίτης. Στην υμνογραφία της ημέρας ξεχωρίζει το τροπάριο της Κασσιανής

Η ειλικρινής μετάνοια ακόμα και όταν τα αμαρτήματά μας είναι πολλά και βαριά δεσπόζει στην ακολουθία του απογεύματος της Μεγάλης Τρίτης. Στο κατά Λουκάν Ευαγγέλιο που διαβάζεται απόψε στους ναούς μνημονεύεται η αμαρτωλή γυναίκα που πλησίασε τον Ιησού και θέλοντας να δείξει την ειλικρινή της μεταμέλεια για τις πράξεις της, άλειψε τα πόδια του με μύρο.

«Η γυναίκα σήμερα είναι το κεντρικό πρόσωπο της Μεγάλης Τρίτης, μια γυναίκα αμαρτωλή, την οποία ο Χριστός δεν κατακρίνει, ο Χριστός δεν αποστρέφεται, ο Χριστός ανοίγει την αγκαλιά του, όπως θα έκανε για κάθε αμαρτωλό.»

Είναι η μεγάλη της πίστη που τη σώζει, ενώ ο Χριστός προαναγγέλλει την ταφή του λίγες ημέρες μετά. Την ίδια στιγμή ο Ιούδας παίρνει τη μοιραία απόφαση να προδώσει τον Διδάσκαλο.

«Γι’ αυτούς λοιπόν τους αποβλήτους, για τους ανθρώπους που κανένας δεν ήθελε, ο Χριστός ανοίγει την αγκαλιά του. Θα σταυρωθεί σε λίγες ημέρες για να μπορέσει να κερδηθεί και πάλι για τους ανθρώπους αυτούς η δυνατότητα να ενωθούν με τον Θεό. Για κάθε αμαρτωλό, για κάθε έναν από εμάς.»

Από την κατανυκτική ακολουθία ξεχωρίζει το περίφημο τροπάριο της Κασσιανής, της πλούσιας βυζαντινής αρχόντισσας που εγκατέλειψε τα εγκόσμια για να μονάσει. Η Αγία Κασσιανή, συγκλονισμένη από το μεγαλείο της μετάνοιας, συνθέτει το ιδιόμελο αυτό που ταυτίζεται εδώ και αιώνες με την βραδινή ακολουθία της Μεγάλης Τρίτης.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 27/04/2021

Ελλάδα