Πολιτική

Οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας κατά των ΗΠΑ μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

25.04.2021 | 20:28 Eνσωμάτωση

Οργισμένη η αντίδραση της Τουρκίας στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ.

Ο αμερικανός πρέσβης κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών όπου ο Σεντάτ Ονάλ του δήλωσε πως η σχετική ανακοίνωση στερείται νομικού και ιστορικού ερείσματος είναι απαράδεκτη και πως η Άγκυρα την απορρίπτει και την καταδικάζει

«Προκάλεσε στις σχέσεις των δύο χωρών πλήγμα που δύσκολα μπορεί να αποκατασταθεί» υποστήριξε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ενώ το δεξί χέρι του Σουλάνου, Ιμπραήμ Καλίν ήταν ακόμα πιο επικριτικός.

«Καλούμε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να διορθώσει αυτή την ατυχή ανακοίνωση που θα ανοίξει βαθιές πληγές στις σχέσεις ΗΠΑ Τουρκίας, να είναι δίκαιος και να υιοθετήσει στάση που θα υπηρετεί την Ειρήνη στην περιοχή» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας.

Υπό τον φόβο επεισοδίων, κλείνουν για δύο μέρες η πρεσβεία και τα προξενεία των ΗΠΑ στην Τουρκία.

Εν κατακλείδι αυτό που πονάει περισσότερο τον Ερντογάν είναι πως τόσο η οθωμανική κληρονομιά όσο και ο εθνικισμός στα οποία τόσο πολύ ποντάρει αποκτούν την ρετσινιά της Γενοκτονίας σε βάρος ενός λαού.

Εν τω μεταξύ στο φόντο μιας πιθανής συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στο «Βήμα» αναφέρθηκε σε προσφυγή στη Χάγη

«Βεβαίως στη Χάγη θα πάει μια στρατιωτικά και διπλωματικά ισχυρή Ελλάδα που θα σεβαστεί την απόφαση του Δικαστηρίου επειδή σέβεται το διεθνές δίκαιο» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Τέλος, την Τρίτη ξεκινά η πενταμερής για το Κυπριακό στη Γενεύη.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 25/04/2021