Ελλάδα

Ξεκινά αύριο η Μεγάλη Εβδομάδα – Οι πιστοί καλούνται να ακολουθήσουν τον Ιησού στον Γολγοθά

25.04.2021 | 20:43

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…το απολυτίκιο που ακούγεται απόψε στους ιερούς ναούς, μας καλεί να υποδεχθούμε τον Ιησού, τον Νυμφίο της Εκκλησίας, με αναμμένες τις λαμπάδες της ψυχής μας.

Έχει προηγηθεί η είσοδος του Θεανθρώπου στα Ιεροσόλυμα, όπου γίνεται δεκτός με βάγια και επευφημίες μόλις λίγες ημέρες προτού οι ίδιοι άνθρωποι που φωνάζουν ωσαννά, ζητήσουν τη σταύρωσή Του.

Στον όρθρο – δηλαδή στην πρωινή ακολουθία της Μεγάλης Δευτέρας – που τελείται απόψε, μνημονεύεται η ορθή πορεία ζωής του Ιωσήφ του Παγκάλου.

«Προεικονίζει τον Κύριο μας, Ιησού Χριστό, ο Ιωσήφ ο Πάγκαλος. Ο οποίος Ιουδαίος ων, βρέθηκε στην Αίγυπτο στη θέση του Φαραώ αλλά αρνήθηκε να προδώσει, την πίστη του και τον Θεό του και τον λαό του Θεού».

Στην ίδια ακολουθία μνημονεύεται και άκαρπη συκιά, την οποία ο Ιησούς καταράστηκε και ξεράθηκε μιας και δεν βρήκε επάνω της ούτε έναν καρπό.

«Μας λέει λοιπόν σήμερα η ημέρα, θέλουμε ανθρώπους πιστούς στον Ιησού και καθαρούς ώστε να κάνουν καρπούς και να μη μοιάσουν στην άκαρπο συκιά.»

Η πορεία του Κυρίου προς το εκούσιο πάθος μόλις ξεκίνησε και εμείς καλούμαστε να τον ακολουθήσουμε ως τον Γολγοθά και να βιώσουμε μαζί Του την Ανάσταση.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 25/04/2021

Ελλάδα