Ελλάδα

Ο «οδικός χάρτης» για την επιστροφή στην κανονικότητα: Ανοίγουν σχολεία & εστίαση – Τέλος και στα sms για μετακινήσεις

22.04.2021 | 13:05 Eνσωμάτωση

Τον οδικό χάρτη για «ασφαλές Πάσχα» και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα παρουσίασε η κυβέρνηση, μετά τις προτάσεις και της επιτροπής των ειδικών, σε μια προσπάθεια να αποφορτιστούν οι πολίτες και η οικονομία.

Για δεύτερη χρονιά το Πάσχα θα γιορταστεί με αυστηρά μέτρα, αλλά με την ελπίδα για ένα καλύτερο καλοκαίρι. Σύμμαχος στην προσπάθεια, είναι οι εμβολιασμοί, τα αυτοδιαγνωστικά τεστ και ο καλός καιρός.

Τη Δευτέρα 3 Μαΐου ξεκινά η επιχείρηση «τραπεζάκια έξω». Η εστίαση μετά από έξι ολόκληρους μήνες επαναλειτουργεί με αποστάσεις και υγειονομικούς κανόνες, ενώ το ωράριο κυκλοφορίας διευρύνεται μέχρι τις 11 το βράδυ. Σύμφωνα με το σχέδιο την ίδια ημέρα θα καταργηθεί και η αποστολή sms για τις μετακινήσεις.

Δεύτερη ημερομηνία ορόσημο είναι η 10 Μαΐου. Οι μαθητές Δημοτικών και Γυμνάσιων επιστρέφουν στα θρανία με τον οδικό χάρτη των λυκείων , δηλαδή με self-test δυο φορές την εβδομάδα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Για τις 15 Μαΐου έχει προγραμματιστεί η επίσημη πρεμιέρα της βαριάς βιομηχανίας της χώρας, του τουρισμού, με σύνθημα «αυτό που θέλεις είναι η Ελλάδα». Την ιδία μέρα απελευθερώνονται και οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. Η πρόταση των ειδικών στους πολίτες είναι διπλές μάσκες στα προαύλια των εκκλησιών τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Για το τραπέζι την Κυριακή του Πάσχα, επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών με ανώτατο αριθμό 9 ατόμων, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 οικογένειες και πάντως έως 12 άτομα. Η σύσταση των ειδικών είναι η διενέργεια οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στα πασχαλινά τραπέζια.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 22/04/2021