Ελλάδα

Με μάσκες και αποστάσεις στο προαύλιο των ναών για το «Χριστός Ανέστη»

20.04.2021 | 19:54 Eνσωμάτωση

Οι πιστοί, στα προαύλια των ναών με μάσκες και αποστάσεις, θα λάβουν το άγιο φως, και θα ψάλλουν το Χριστός Ανέστη με τα μέτρα που εισηγείται η Ιερά Σύνοδος. 

Οι καμπάνες στις 8 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου θα ηχήσουν, καλώντας τους κατοίκους στους εξωτερικούς χώρους των ιερών ναών.

Στις 9 το βράδυ όλη η χώρα θα ψάλλει το Χριστός Ανέστη, ενώ η αναστάσιμη ακολουθία θα διαρκέσει έως τις 22:30.

Διαφορετικά αλλά όχι όπως πέρυσι

Χωρίς ρουκέτες, σαϊτες και τα καθιερωμένα αναστάσιμα έθιμα, το φετινό δεν θα είναι Πάσχα στο Χωριό αλλά δεν θα μοιάζει με το εκείνο του 2020 με τις κλειστές εκκλησίες και τους πιστούς να παρακολουθούν την αναστάσιμη λειτουργία από την τηλεοραση και να ψάλλουν το Χριστός Ανέστη στα μπαλκόνια των σπιτιών τους.

Οι πιστοί θα μπορούν να προσέλθουν στους ανοιχτούς προαύλιους χώρους των ναών με μάσκες και αποστάσεις.

Μέσα στους ναούς θα βρίσκονται ένα άτομο ανά 20 τμ, μέχρι 100 άτομα στους μεγάλους ναούς, ενώ οι ιερείς και οι ψάλτες θα έχουν πραγματοποιήσει self test.

Ο εκκλησιασμός της Μεγάλης Εβδομάδας

Οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας θα γίνουν με τα ίδια μέτρα ασφαλείας, ενώ, σύμφωνα με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου ΤΡΥΠΗΜΑ

Από την Κυριακή των Βαΐων εως και τη Μεγάλη Τετάρτη θα αρχίζουν στις 18:30 το απόγευμα, τη μεγάλη Πέμπτη στις 17:30, ενώ τη μεγάλη Παρασκευή η λειτουργία θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα και η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο γύρω από τον κάθε ναό.

Ερώτημα παραμένει αν θα υπάρξει ελαστικότητα στην απαγόρευση κυκλοφορίας το Μεγάλο Σάββατο, η οποία ξεκινά μισή ώρα πριν από την ολοκλήρωση της αναστάσιμης ακολουθίας.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 20/04/2021