Ελλάδα

Ανεβάζουν ταχύτητες οι εμβολιασμοί

19.04.2021 | 20:30

2,4 εκατομμύρια πολίτες στην χώρα μας έχουν ήδη κάνει την πρώτη ή ακόμη και την δευτερη δόση του εμβολίου αριθμός που αντιστοιχεί στο 7,2% του πληθυσμού. Σειρά παίρνει στις 21 Απριλίου η ηληκιακή ομάδα 55 έως 59 ετών. Την ίδια ώρα πάντως μήνυση ετομάζεται να καταθέσει η οικογένεια γυναίκας με ιστορικό θρομβοφιλίας που πέθανε 5 ημέρες μετά τον εμβολιασμό της.

Δυναμικά εξελίσσεται – παρά τις «γκρίζες ζώνες» – η επιχείρηση Ελευθερία, καθώς ήδη πάνω από 2,4 εκατομμύρια πολίτες έχουν λάβει μία ή δύο δόσεις του εμβολίου.

Την Παρασκευή η πλατφόρμα άνοιξε για 800.000 άτομα αυξημένου κινδύνου ηλικίας έως 59 ετών.  Μέχρι σήμερα πάνω από 153.000 είχαν κλείσει ραντεβού.

Εντούτοις, το εμβολιαστικό πρόγραμμα εξελίσσεται με αστερίσκους σε ό,τι αφορά τα εμβόλια των Johnson&Johnson και της AstraZeneca, εν αναμονή των γνωμοδοτήσεων του αμερικανικού και του ευρωπαϊκού οργανισμού φαρμάκων.

Μηνυτήρια αναφορά αναμένεται να καταθέσει η οικογένεια μίας γυναίκας 61ός ετών, με ιστορικό θρομβοφιλίας, η οποία πέθανε 5 ημέρες μετά τον εμβολιασμό της με ΑΖ.

“Ζητήσαμε κι έγινε νεκροψία και… μας έχει δείξει θρόμβωση. Έχουμε ζητήσει τις ιστολογικές, ο γιατρός της…”

Η άτυχη γυναίκα είχε ήδη ακυρώσει μία φορά τον εμβολιασμό της, καθώς φοβόταν πιθανές παρενέργειες.

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ της Κυριακής, οι επιστημονικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να εξαιρεθεί ο γυναικείος πληθυσμός από το εμβόλιο της Johnson&Johnson. Κάτι που εάν επιβεβαιωθεί, ενδεχομένως να συμπαρασύρει και το εμβόλιο της AstraZeneca, αναγκάζοντας σε ανασχεδιασμό το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού.

Σύμφωνα, πάντως, με το σημερινό προγραμματισμό, θεωρείται εφικτός ο στόχος της ανοσίας στο 50% του πληθυσμού μέχρι τον Ιούλιο.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 19/04/2021

Ελλάδα