Πολιτική

Μαντέλας: Δεν θα άφηνε να πέσει το γάντι ο Νίκος Δένδιας

15.04.2021 | 22:09 Eνσωμάτωση

Την ένταση και την ανταλλαγή κατηγοριών που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας - Τουρκίας σχολίασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA ο διευθυντής των «Νέων» Γιώργος Μαντέλας.

«Η αρχική εντύπωση είναι ότι πηγαίναμε σε μια μάλλον χαμηλών τόνων συζήτηση, όμως η ιστορία ξέφυγε στο τελευταίο κομμάτι της πρώτης παρέμβασης Τσαβούσογλου όταν μπροστά στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών μιλάει δυο φορές για τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και επίσης μιλάει για την ανάγκη να προστατευθούν τα οθωμανικά μουσουλμανικά μνημεία στην χώρα μας, όταν πριν από λίγο καιρό η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε τέμενος» ανέφερε ο Γιώργος Μαντέλας.

«Νομίζω ότι από εκείνη τη στιγμή και άρχισε να μετράει αντίστροφα για να δούμε αυτό που είδαμε αργότερα, γιατί δεν μπορούσε να αφήσει προφανώς το γάντι κάτω ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, απάντησε αμέσως για το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας και μετά νομίζω ότι το ένα έφερε το άλλο» πρόσθεσε ο διευθυντής των «Νέων», συμπληρώνοντας πως στη συνέχεια «άρχισαν να σπάνε και οι κωδικοί που είχαν οι δύο πλευρές μεταξύ τους», υπογραμμίζοντας ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη δεύτερη και στην τρίτη παρέμβασή του είπε ότι «αυτά δεν τα συζητάμε μπροστά στον Τύπο».

Σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να ανεβάσει τους τόνους και να προκαλέσει τη δημόσια απάντηση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο Γιώργος Μαντέλας σημείωσε πως «αυτό έχει να κάνει με τις εσωτερικές ισορροπίες στην Τουρκία, προσθέτοντας ότι το όνομα του έχει ακουστεί ως υποψήφιο προς αντικατάσταση. «Συνεπώς δεν μπορούσε να βγει να μιλήσει χωρίς να αφήσει και αιχμές. Ενδεχομένως να μην περίμενε ότι θα υπάρχει τέτοια αντίδραση και τέτοιου είδους απάντηση από τον Νίκο Δένδια, με τον οποίον αυτό είναι αλήθεια έχουν και προσωπική φιλία».

Αναφορικά με την επιθυμία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ο διευθυντής των «Νέων» σημείωσε πως «θέλει να βάλει τον εαυτό του στο κάδρο, για να δείξει στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ ότι ο ίδιος θέλει να αναβαθμίσει τις συνομιλίες με την Ελλάδα ότι θέλει να συνομιλήσει με την Ελλάδα, αλλά θέλει να συνομιλήσει με τους δικούς του όρους».

«Επιμένω ότι θέλησε να δει πρώτα αυτός τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και μετά για τα περαιτέρω να συνομιλήσει με τον Τούρκο ομόλογό του, μπορεί να δείχνει ότι θέλει εκείνος να καθορίσει τους όρους» πρόσθεσε ο Γιώργος Μαντέλας για τον κ. Ερντογάν.

Τέλος, πέρα από τις παραδοσιακές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών και οι οποίες έχουν να κάνουν με το Αιγαίο, τις μειονότητες και την Ανατολική Μεσόγειο, το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών επιβαρύνεται καθώς στην Άγκυρα υπάρχει η αντίληψη ότι η Ελλάδα είναι σταυροδρόμι Γκιουλενιστών.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 15/04/2021