Υγεία

Αναστάτωση από το «πάγωμα» του εμβολίου της Johnson & Johnson στις ΗΠΑ – Τι γίνεται στην Ευρώπη

15.04.2021 | 13:25

Το «πάγωμα» της χρήσης του σκευάσματος της Johnson & Johnson στις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω περιστατικών με σπάνιες θρομβώσεις, αλλάζει και πάλι τα δεδομένα για τους εμβολιασμούς. Με τις παραδόσεις από την αμερικανική εταιρεία να έχουν ξεκινήσει εδώ και λίγες μέρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάθε χώρα - μέλος εμφανίζεται να έχει διαφορετική στρατηγική στη χρήση του μονοδοσικού εμβολίου.

Οι αμερικανικές αρχές αποφάσισαν πως απαιτείται περισσότερος χρόνος προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson συνδέεται με περιστατικά θρομβώσεων και έχουν παγώσει την χορήγησή του μέχρι να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες περισσότεροι από 3 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν λάβει το συγκεκριμένο σκεύασμα. Τις εύλογες ανησυχίες προσπάθησε να μετριάσει η επιστημονική κοινότητα της χώρας.

Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη. Οι χώρες της Ένωσης όπως και στο σκεύασμα της AstraZeneca φαίνεται να χαράσσουν ξεχωριστή στρατηγική.

Στη Γαλλία οι υγειονομικές αρχές θα χορηγούν το συγκεκριμένο σκεύασμα σε συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Η ισπανική κυβέρνηση δια στόματος της υπουργού Υγείας ανακοίνωσε πως η χώρα έχει ήδη παραλάβει περισσότερες από 140.000 δόσεις του τρίτου αμερικανικού σκευάσματος. Οι ισπανικές αρχές υπογραμμίζουν πως οι δόσεις θα διατεθούν κανονικά μόλις ολοκληρωθούν οι έλεγχοι από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό φαρμάκων.

 

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 15/04/2021

Υγεία