Κόσμος

Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Δένδια – Βαρθολομαίου

14.04.2021 | 20:51

Στη σκιά των εντεινόμενων προκλήσεων της Τουρκίας και ενώ η Αθήνα επιχειρεί να μπει "σφήνα" στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ο επικεφαλής της Ελληνικής διπλωματίας Νίκος Δένδιάς συναντάται αύριο στην Άγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, που βρίσκεται ήδη στην Τουρκία, επισκέφθηκε σήμερα στο Φανάρι τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Σε εγκάρδιο κλίμα έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην Κωνσταντινούπολης

«Πάρα πολλοί εκπρόσωποι των μέσων ενημερώσεως αποδίδουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σημασία στην επίσκεψη σας και στους στόχους που έχει θέσει εσείς προσωπικά και η κυβέρνηση της Ελλάδος προς την κατεύθυνση της βελτιώσεως και σταθεροποιήσεως των διμερών σχέσεων.»

“Έχουν για εμάς στο Υπουργείο Εξωτερικών εξαιρετικό ενδιαφέρον οι πρωτοβουλίες του Πατριάρχη σε θέματα ιδιαίτερα ευαίσθητα, όπως, παραδείγματος χάριν, τα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Στη συνάντηση που θα έχει αύριο ο Νίκος Δένδιας στην Άγκυρα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο καθώς και οι διεθνείς εξελίξεις με έμφαση στο μεταναστευτικό και τις σχέσεις ΕΕ Τουρκίας. Επιπλέον αναμένεται να συζητηθούν ζήτημα που αφορούν τη Λιβύη και τη Συρία.

Η δύσκολη αποστολή Δένδια στην Άγκυρα έρχεται την ώρα που η Αθήνα δηλώνει ξανά παρούσα στις εξελίξεις στη Λιβύη με στόχο να “σπάσει” το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ Αλ Μεφμι

«Χαιρετίζω την πρόθεση τη δική σας αλλά και του Πρωθυπουργού της Λιβύης, η χώρα σας να συζητήσει με την Ελλάδα κρίσιμα ζητήματα όπως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.»

Καλοσωρίζοντας τον Λίβυο αξιωματούχο στο Προεδρικό Μέγαρο η Κατερίνα Σακελλαροπούλου έστειλε μήνυμα στη γειτονική Τουρκία ζητώντας σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στο δίκαιο της θάλασσας.

«Ενέργειες μονομερείς ή διμερείς που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο δεν έχουν θέση και αποδοκιμάζονται από τη διεθνή κοινότητα.»

Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στην αυριανή συνάντηση που θα έχει ο Νίκος Δένδιας με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, καθώς το κλίμα των τελευταίων ημερών είναι φορτισμένο, εξαιτίας των εμπρηστικών δηλώσεων του Προέδρου Ερντογάν με αφορμή το παράνομο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 14/04/2021

Κόσμος