Πολιτική

Επανεκκινούν οι συνομιλίες Ελλάδας – Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες

14.04.2021 | 13:26 Eνσωμάτωση

Σε εξαιρετικό κλίμα έγινε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Λίγες ημέρες μετά το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τρίπολη, οι δύο άντρες συμφώνησαν για την άμεση επανεκκίνηση των συνομιλιών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

«Χαιρετίζω την πρόθεση του πρωθυπουργύ και τη δική σας η χώρα σας να συζητησει με την Ελλάδα κρίσιμα ζητήματα όπως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών» ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη βασική προυπόθεση για να οδηγηθεί η Λιβύη σε εκλογές και να αλλάξει σελίδα. «Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αποχωρήσουν τα ξένα στρατεύματα» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο σεβασμός στη διεθνή νομιμότητα είνα προϋπόθεση ασφάλειας, ειρήνης και ευημερίας είπε στον Λίβυο πρόεδρο και η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Ενέργειες μονομερείς ή διμερείς που προσβάλλουν το διεθνές δίκαιο δεν έχουν θέση και αποδοκιμάζονται απο τη διεθνή κοινότητα» υπογράμμισε η κυρία Σακελλαροπούλου.

«Ο,τι αποφάσεις έχουμε υπογράψει να τα βάλουμε στο τραπέζι και να γίνει η αρχή για καλύτερη δουλειά στο μέλλον» απάντησε ο Λίβυος πρόεδρος Αλ Μενφί.

Συζητήθηκαν ακόμη οι προοπτικές διεύρυνσης των οικονομικών σχέσεων, ενώ δόθηκε έμφαση στον τομέα του Πολιτισμού.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 14/04/2021