Ελλάδα

Άνοιξε η συζήτηση για τις ελευθερίες των εμβολιασμένων στην Ευρώπη

14.04.2021 | 01:37

Με το ευρωπαϊκό εμβολιαστικό πρόγραμμα να προχωρά παρά τον θόρυβο που έχουν δημιουργήσει οι παρενέργειες από ορισμένα σκευάσματα, έχει ανοίξει η συζήτηση για τα οφέλη που θα έχουν οι εμβολιασμένοι πολίτες της Ευρώπης.

Το πράσινο διαβατήριο είναι ένα από αυτά, το οποίο μέχρι τα τέλη του Ιουνίου θα είναι έτοιμο.

Στόχος αυτού του διαβατηρίου είναι η διευκόλυνση των ταξιδιών, ωστόσο οι χώρες της ΕΕ αναμένεται να το χρησιμοποιήσουν ανάλογα τις ανάγκες τους.

Ήδη, Αυστρία, Δανία και Ολλανδία έχουν ανακοινώσει ότι το συγκεκριμένο διαβατήριο θα είναι αναγκαίο και για λοιπές δραστηριότητες, όπως οι κινηματογράφοι, τα μπαρ, τα γυμναστήρια και τα γήπεδα.

Στον αντίποδα η Βρετανία, η οποία έχει καταφέρει να εμβολιάσει ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού της, έχει άρει αρκετούς περιορισμούς, με τις εικόνες ωστόσο συνωστισμού που σημειώνονται σε παμπ και εμπορικά κέντρα, να δημιουργούν προβληματισμό.

Ο βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, με παρέμβασή του, ζήτησε αυτοσυγκράτηση των πολιτών, ωστόσο υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν καλύτερα στο πλαίσιο της πανδημίας.

Στόχος της βρετανικής κυβέρνησης είναι μέχρι τέλος Ιουλίου να έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου όλοι οι ενήλικες κάτοικοι της Βρετανίας.

Ανησυχητική η εικόνα της Ευρώπης

Όλα όσα διαδραματίζονται στην Ευρώπη, είναι ανησυχητικά σημείωσε ο Στέλιος Πέτσας, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας στη ΒΑΒΕΛ.

«Θα θέλαμε πιο γρήγορα αντανακλαστικά για τα πράσινα πιστοποιητικά αλλά και γενικά για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός, τονίζοντας ότι η ελληνική πλευρά έχει θέσει το ζήτημα στην ευρωπαϊκή ατζέντα εδώ και πολύ καιρό.

Η Ελλάδα τρέχει τους εσωτερικούς της εμβολιασμούς, ώστε να μπορέσει σύντομα να χτίσει την ανοσία στη χώρα και βήμα βήμα να άρει τους περιορισμούς επιστρέφοντας στην κανονικότητα.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα χρησιμοποιηθεί, σε αρχικό στάδιο τουλάχιστον, για να εξυπηρετήσει τον τουρισμό στη χώρα.

«Το κομμάτι του να χρησιμοποιηθεί για κομμωτήρια ή για ποδοσφαιρικούς αγώνες, είναι ακόμη πολύ μακριά», κατέληξε ο υπουργός.

Videos & Απoσπάσματα από ΒΑΒΕΛ - 14/04/2021

Ελλάδα