Ελλάδα

Άνοιγμα με «όπλο» τα self test – Σύσταση Μητσοτάκη σε υπουργούς και βουλευτές να μη γίνονται πρόωρες εκτιμήσεις για τα μέτρα

14.04.2021 | 20:15 Eνσωμάτωση

Η κυβέρνηση όπως όλα δείχνουν θα βάλει τα self test και στην εξίσωση για την έξοδο του Πάσχα με τον Πρωθυπουργό ωστόσο να εμφανίζεται σήμερα επιφυλακτικός, να τονίζει ότι έχουμε δρόμο μέχρι το Πάσχα και να στέλνει μάλιστα και μήνυμα στους Υπουργούς της κυβέρνησης να μην προχωρούν σε πρόωρες κρίσεις και δηλώσεις για το αν και πως θα χαλαρώσουν τα μέτρα. Επόμενοι στόχοι της κυβέρνησης είναι ν ανοίξουν από Δευτέρα εμπορικά κέντρα, κέντρα αισθητικής και φροντιστήρια με αρκετούς λοιμοξιολόγους να χτυπούν καμπανάκι κινδύνου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΚΟ της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι τα σελφ τεστ είναι μεν σημαντικό αμυντικό όπλο αλλά ακόμα η απειλή του ιού παραμένει και η κυβέρνηση προχωρά βήμα βήμα στη χαλάρωση των μέτρων στέλνοντας αυστηρό μήνυμα σε υπουργούς και βουλευτές να είναι φειδωλοί στις δηλώσεις τους.

«Και για το λόγο αυτό θα σας παρακαλούσα όλους, πρώτα από όλα τα μέλη της κυβέρνησης αλλά και όλους τους συναδέλφους, να μη γίνονται πρόωρες εκτιμήσεις για τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται».

Ο πρωθυπουργός έδειξε τις προθέσεις της κυβέρνησης και για το Πάσχα

«Στόχος είναι να φτάσουμε σε ένα ασφαλές Πάσχα αλλά και σε ένα ακόμα πιο ελεύθερο καλοκαίρι».

Tα σελφ τεστ που σήμερα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα είναι υποχρεωτικά μία φορά την εβδομάδα σε κλάδους της οικονομίας στον ιδιωτικό αλλά και δημόσιο τομέα.

ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ SELF TEST

Εργοδότης που δεν ενημερώνει εργαζόμενο για τα Self Test: 300 ευρώ

Επιχείρηση με εργαζόμενο χωρίς βεβαίωση Self Test: 500 ευρώ / εργαζόμενο

Επιχείρηση με εργαζόμενο θετικό στον κορωνοϊο: 1500 ευρώ / εργαζόμενο

Η διαδικασία των τεστ προβλέπει σειρά κυρώσεων για όσους δεν την ακολουθήσουν τόσο για τον εργαζόμενο όσο και για τον εργοδότη.

Τα σελφ τεστ μπορεί να ξεκλειδώσουν και άλλο την αγορά. Οι λοιμωξιολόγοι θα τα λάβουν υπόψη ώστε να ανοίξουν ίσως και από αυτή τη Δευτέρα τα Εμπορικά Κέντρα, τα Κέντρα Αισθητικής και τα Φροντιστήρια για το οποία ωστόσο ακόμα αρκετοί στην Επιτροπή είναι διστακτικοί..

«Αν αυτή η τάση αποκλιμάκωσης συνεχιστεί, το ελπίζω αλλά δεν το ξέρω, θα μπορούμε να πάμε και με τη διαδικασία των self-tests που θα έχουμε στη διάθεσή μας σε μεγαλύτερη χαλάρωση λειτουργίας του λιανικού εμπορίου».

«Βρισκόμαστε στον 6ο μήνα της καραντίνας και ο καθένας στην κυβέρνηση λέει ό,τι του κατέβει χωρίς κανένα σεβασμό στην ταλαιπωρία και στην κούραση του κόσμου».

Τα λύματα στο διάστημα 5 με 11 Απριλίου δείχνουν μείωση 33% στην Αττική και 5% στη Θεσσαλονίκη αλλά αύξηση 122% στο Ηράκλειο και 196% στην Ξάνθη ενώ ο Δείκτης Θετικότητας από 1,82% τον Ιανουάριο και αφού σκαρφάλωσε στο 6,4%, χθες για πρώτη φορά υποχώρησε στο 5,3% και σήμερα στο 4,8%

«Υπάρχει οριζοντίωση στην καμπύλη τόσο στις νοσηλείες όσο και στα κρούσματα. Αυτή η οριζοντίωση – και αυτό είναι το καινούργιο σε αυτό το κύμα – εξακολουθεί να υφίσταται για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα».

Με σελφ τεστ φαίνεται πως θα επιστρέψουν στα θρανία μαθητές και εκπαιδευτικοί δημοτικών και γυμνασίων μετά το Πάσχα…

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 14/04/2021