Οικονομία

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την επανεκκίνηση της οικονομίας – Οι πυλώνες που βασίζεται

13.04.2021 | 20:58 Eνσωμάτωση

Κούρεμα του ιδιωτικού χρέους που γεννήθηκε στην πανδημία έως 60% και ρύθμιση των οφειλών που θα απομένουν σε 120 δόσεις, προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε τρεις πυλώνες ξεδίπλωσε ο Αλέξης Τσίπρας το σχέδιο επανεκκίνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία.

Ως πρώτο και βασικό πυλώνα της πρότασή του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όρισε την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους κάνοντας λόγο για ωρολογιακή βόμβα με ολέθριες συνέπειες, καθώς η κυβέρνηση δεν αλλάζει πολιτική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει κούρεμα του ιδιωτικού χρέους έως 60% από την περίοδο από την 1η Μαρτίου του 2020 έως τις 31 Αυγούστου του 2021, με ρύθμιση του εναπομείναντος χρέος σε έως και 120 δόσεις.

Όσον αφορά στις οφειλές προς το δημόσιο ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει κούρεμα 40% για επιχειρήσεις και νοικοκυριά που είδαν μείωση εισοδήματος έως 10 με 29%, 50% για μείωση εισοδήματος 30 με 40%, 60% για επιχειρήσεις και νοικοκυριά με μείωση εισοδήματος άνω του 40%.

Ο Αλέξης Τσίπρας όρισε ως ατμομηχανή για την επανεκκίνηση της οικονομίας τη μεσαία τάξη, τονίζοντας ότι είναι αυτή που χτυπήθηκε περισσότερο από την πανδημία.

Για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων που επλήγησαν προτείνει ένεση ρευστότητας με 30% κάλυψη του κόστους προμηθειών με δυνατότητα αποπληρωμής του υπόλοιπου κόστους από το 2023 και για 5 έτη.

Ο κ. Τσίπρας πρότεινε επίσης της διαγραφή του τέλους επιτηδεύματος για τους μήνες που η επιχείρηση βρισκόταν σε αναστολή λειτουργίας, ενώ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ΔΕΚΟ και ΟΤΑ εισηγήθηκε διευκόλυνση πληρωμής σε τουλάχιστον 24 δόσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι το σύνολο των προτάσεων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων είναι κοστολογημένο στα 5,7 δισ. ευρώ.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 13/04/2021