Κόσμος

Έντονες διεργασίες για το ταξίδι Δένδια στην Τουρκία

13.04.2021 | 20:32 Eνσωμάτωση

Με τον πήχη των προσδοκιών να βρίσκεται χαμηλά και την τουρκική προκλητικότητα διαρκώς παρούσα, επισκέπτεται την Άγκυρα ο Νίκος Δένδιας. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί την Πέμπτη τελικά με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβουσογλου, ενώ αύριο θα επισκεφθεί στο Φανάρι τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Μέσα σε κλίμα έντονων προκλήσεων από την τουρκική πλευρά, επισκέπτεται την Άγκυρα, αύριο, Τετάρτη, ο υπουργός εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Μία ημέρα μετά τις συναντήσεις που είχε στη Βεγγάζη, με κυβερνητικούς αξιωματούχους και μετά τις εγγυήσεις που έλαβε ότι δεν θα κυρωθεί το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο από την βουλή της Λιβύης, ο υπουργός εξωτερικών -καλή τη πίστει- θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβουσογλου. Νωρίτερα σήμερα ο Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση με τον ΠΘ στο πλαίσιο προετοιμασίας της επίσκεψης στην Τουρκία.

“Αυτές οι επισκέψεις γίνονται, για να γίνονται… για να δείξουμε και προς τον διεθνή παράγοντα… ότι δεν υπονομεύουμε τον ελληνοτουρκικό διάλογο… Στην πραγματικότητα όμως η Τουρκία δεν επιδιώκει κανενός είδους διάλογο με την Ελλάδα[…] Αυτό που αποτελεί κομμάτι της υψηλής στρατηγικής της Τουρκίας είναι να καταφέρει να ακρωτηριάσει γεωπολιτικά την Ελλάδα, να επιτύχει την στρατηγική της, να εξελιχθεί σε μια μεγάλη ευρασιατική δύναμη.”

Με τις διερευνητικές επαφές να βρίσκονται σε συνεχή εξέλιξη, η Τουρκία εξακολουθεί να διεκδικεί παράνομα κομμάτι από την Λιβύη πίτα, με τον Ταγίπ Ερντογάν να υπόσχεται 150.000 δόσεις εμβολίων επιβεβαιώνοντας παράλληλα για μια ακόμη φορά την επεκτατική ρητορική του για τις θαλάσσιες ζώνες.

“Η συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες που υπογράφτηκε μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης εξασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα και το μέλλον των 2 κρατών. Ο αδελφός Ντμπεϊμπά ανακοίνωσε πολλές φορές ότι η συμφωνία αυτή είναι κατάλληλη για τα εθνικά συμφέροντα της Λιβύης. Τα υπόλοιπα είναι πολυλογίες για μας. Επιβεβαιώσαμε την αποφασιστικότητα μας επάνω στο θέμα αυτό σήμερα.”

Σημειώνεται πάντως πως ο Λίβυος πρωθυπουργός τόνισε πως στόχος του είναι η δημιουργία ενός “μεσογειακού διαλόγου” ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη του όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Την Αθήνα επισκέπτεται αύριο, Τετάρτη ο επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ Αλ Μενφι, ο οποίος θα έχει συναντήσεις τόσο με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο με την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 13/04/2021