Υγεία

Κορωνοϊός – AstraZeneca: Αποφασίστηκε να χορηγείται σε άτομα άνω των 30 – Στο τραπέζι παράλληλη γραμμή εμβολιασμών

09.04.2021 | 17:08 Eνσωμάτωση

Ο κύβος ερρίφθη. Η επιτροπή εμβολιασμών συνεδρίασε και αποφάσισε να χορηγήσει το εμβόλιο της AstraZeneca σε ηλικίες άνω των 30 ετών στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ το ποσοστό ακυρώσεων προγραμματισμένων ραντεβού ανέρχεται στο 20%. Τα βλέμματα πλέον στρέφονται στις δόσεις που μένουν στα αζήτητα, ανοίγοντας τη συζήτηση για το ενδεχόμενο να δοθεί δυνατότητα σε νεότερους των 60 να εμβολιαστούν πρόωρα με AstraZeneca εφόσον το επιθυμούν.

Οι ειδικοί πάντως περίμεναν πιο δραστικές αποφάσεις περιμένοντας περιορισμό για τους κάτω των 60, αντί για τους κάτω των 30 που τελικά προκρίθηκε.

Από τη στιγμή που τα 27 κράτη μέλη δεν κατόρθωσαν να βρουν κοινό βηματισμό κάθε χώρα ξεχωριστά ανακοινώνει τους δικούς της ηλικιακούς περιορισμούς. Συντελείται έγκλημα με ηθικό αυτουργό τον ΕΜΑ υποστηρίζει καθηγητής Νίκος Τζανάκης.

Στο τραπέζι πρόωρος εμβολιασμός και σε πολίτες άνω των 40 για πρόωρο εμβολιασμό με AstraZeneca

Κανονικά θα συνεχιστεί στη χώρα μας το πρόγραμμα εμβολιασμών με AstraZeneca.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών που συνεδρίασε σήμερα αποφάσισε να μην γίνουν αλλαγές στο πρόγραμμα εμβολιασμού, ενώ έκανε σύσταση να εμβολιάζονται άτομα άνω των 30 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών παρακολουθεί προσεκτικά τα τρέχοντα δεδομένα (ανακοινώσεις διεθνών οργανισμών και ρυθμιστικών αρχών, επιστημονικές δημοσιεύσεις) σχετικά με τα θρομβοεμβολικά επεισόδια που έχουν εμφανιστεί σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Την ίδια ώρα, στο τραπέζι είναι και το άνοιγμα για πρόωρο εμβολιασμό σε άτομα άνω των 40 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca.

«Η απόφαση της επιτροπής είναι αντίθετη στην κοινή λογική»

Για το θέμα μίλησε στο LIVE NEWS ο καθηγητής φαρμακολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

«Η απόφαση της επιτροπής δε βοηθάει με το αλαλούμ. Είναι αντίθετη στην κοινή λογική και στις αποφάσεις πολλών χωρών. Πολλές χώρες βάζουν το όριο στα 60 ή 55 έτη. Όλες οι χώρες της δυτικής Ευρώπης. Εμείς αντιθέτως, ενώ είχαμε το όριο από 60 και πάνω, πάμε τώρα να χορηγήσουμε το εμβόλιο και στους νεότερους. Ή όλοι αυτοί είναι λάθος ή εμείς. Δεν έχει διαβαστεί καλά η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Λέει ότι υπάρχει θέμα, υπάρχει συσχέτιση του εμβολίου με τις πιθανότητες θρόμβωσης. Είναι σπάνια, αλλά στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί εμφανίζεται αυξημένη», είπε ο κ. Μανωλόπουλος.

«Εγώ θα έβαζα το όριο στα 60 έτη, αλλά αντί να πάμε στην πιο προσεκτική διαχείριση του εμβολίου, πάμε να το ανοίξουμε. Αυτό δεν θα κάνει καλό στον κόσμο, τους δημιουργεί ανησυχία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Χάος με την AstraZeneca στην Ευρώπη

Το χάος με το εμβόλιο της AstraZeneca επικρατεί σε όλη την Ευρώπη.

Μετά τη Γερμανία και η Γαλλία εξετάζει η δεύτερη δόση για όσους έχουν ήδη κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca να γίνεται με άλλο εμβόλιο.

Την ίδια ώρα, εξετάζονται και 4 αναφορές σπάνιων θρομβώσεων σε ανθρώπους που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 09/04/2021