Υγεία

Βάνα Παπαευαγγέλλου: Τα self tests θα αυξήσουν τον αριθμό των κρουσμάτων

09.04.2021 | 18:34 Eνσωμάτωση

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλλου αναφέρθηκε στην πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού και τα επιδημιολογικά στοιχεία, αλλά και στην εφαρμογή των self tests.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, οι λοιμωξιολόγοι αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων που θα γίνονται γνωστά από την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς θα υπάρχει αύξηση των ελέγχων, με την έναρξη των self tests σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Παράλληλα, η κυρία Παπαευαγγέλλου έκρουσε «καμπανάκι» για την ενδοοικογενειακή διασπορά του ιού, καθώς και για την κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα.

Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι τα τελευταία στοιχεία για την πανδημία δείχνουν ότι είναι επιβαρυμένο το επιδημιολογικό φορτίο και ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά ειδικά στις μεγαλουπόλεις.

Οι περισσότερες μεταδόσεις του ιού οφείλονται σε ενδοοικογενειακή διασπορά, με τους παθολόγους να λένε ότι νοσηλεύουν ολόκληρες οικογένειες.

«Με την επικράτηση της βρετανικής μετάλλαξης, αν ο ιός τρυπώσει στο σπίτι, θα κολλήσουν όλοι», είπε χαρακτηριστικά.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου είπε ότι δεν χρειάζονται υπερβολές και απομόνωση, αλλά να τηρούνται τα προσωπικά μέτρα προστασίας.

Σημείωσε πως την τελευταία εβδομάδα είχαμε πάνω από 3.000 κρούσματα ημερησίως κατά μέσο όρο, όμως έχουν αυξηθεί και τα τεστ (κατά μέσο όρο γίνονται 50.000 ημερησίως). Ο δείκτης θετικότητας έχει παραμείνει σταθερός τις τελευταίες 20 μέρες και μάλιστα παρουσιάζει μια μικρή μείωση: από το 6,3-,6,4% έχει πέσει στο 6,1%.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 09/04/2021