Κόσμος

Κορωνοϊός: Συναγερμός στους υπουργούς Υγείας των χωρών της ΕΕ μετά τη σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με θρομβώσεις

07.04.2021 | 20:19 Eνσωμάτωση

Στον σάλο που έχει προκληθεί για το εμβόλιο της AstraZeneca, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συνέδεσε το σκεύασμα με περιπτώσεις θρομβώσεων, ειδικά σε γυναίκες κάτω των 60 ετών.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας συνέδεσε επισήμως το εμβόλιο της AstraZeneca με τις σπάνιες περιπτώσεις θρόμβωσης που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα, ειδικά σε γυναίκες κάτω των 60 ετών, στις πρώτες 2 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό.

Ο EMA επανέλαβε ωστόσο πως δεδομένων των συνθηκών που δημιουργεί η πανδημία, το σκεύασμα της Βρετανοσουηδικής εταιρείας παραμένει ένα αποτελεσματικό όπλο στην φαρέτρα της Ευρώπης.

Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων που ζητούσαν οδηγίες για την χρήση ή όχι του εμβολίου από νεαρής ηλικίας γυναίκες, η απάντηση παρέμεινε απαράλλαχτη.

«Τα πλεονεκτήματα υπερτερούν των κινδύνων».

Την ίδια ώρα πάντως στο Ηνωμένο Βασίλειο σταμάτησαν οι κλινικές δοκιμές του σκευάσματος σε παιδιά, ενώ η επιτροπή εμβολιασμών της χώρας συνιστά πλέον το εμβόλιο της AstraZeneca να μη χορηγείται στους κάτω των 30 ετών.

Ειδικότερα, προτείνεται αυτή η ηλικιακή ομάδα να εμβολιαστεί με Pfizer ή Moderna και εφόσον δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, να κάνει AstraZeneca. Όσοι πάντως έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της βρετανικής εταιρείας συνίσταται να κάνουν και τη δεύτερη.

Έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της ΕΕ

Η σκυτάλη πέρασε στα χέρια των υπουργών Υγείας των χωρών, καθώς είναι δύσκολο να μην επηρεαστεί το πρόγραμμα εμβολιασμών της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ένα κείμενο που συζητούν αυτήν την στιγμή οι υπουργοί και αναφέρει ότι προσυπογράφουν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Στόχος, είναι όλοι όλα τα κράτη να έχουν την ίδια γραμμή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια κράτη που θέλουν να μπει ηλικιακό όριο στα 60, δηλαδή να εμβολιάζονται μόνο όσοι είναι κάτω 60 ετών με AstraZeneca.

Πάντως, η δυσφορία είναι πλέον σαφής. Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι όταν αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων από τα άλλα εμβόλια, η Ευρώπη θα «ξεχάσει» το εμβόλιο της AstraZeneca.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 07/04/2021