Ελλάδα

Κορωνοϊός: Σε ατομικές συσκευασίες ζητούν να είναι τα self-tests οι φαρμακοποιοί – Αντιδράσεις & οργή

07.04.2021 | 20:01

Το κλειδί για το άνοιγμα των λυκείων δεν είναι άλλο από τα self-tests, με τους φαρμακοποιούς όμως να μένουν εμβρόντητοι όταν πήραν στα χέρια τους τα πρώτα κουτιά, καθώς κατάλαβαν ότι θα πρέπει να φτιάχνουν οι ίδιοι το κάθε σετ για τον πολίτη καθώς αυτά που έχουν παραλάβει δεν είναι ατομικά.

«Πρέπει να συναρμολογήσουμε το τεστ για κάθε πολίτη χωριστά. Το σακουλάκι που θα μας δείξει το αποτέλεσμα, τη συσκευή, την μπατονέτα, το ρυθμιστικό διάλειμμα και την πιπέτα που θα τραβήξει το υλικό».

Άλλα περίμεναν και άλλα τους ήρθαν. Περίμεναν ατομικά self-tests και τους ήρθαν συσκευασίες των 25.

Τώρα, θα πρέπει να συναρμολογούν τα τεστ για κάθε πολίτη χωριστά.

Οι φαρμακοποιοί, που έχουν πάρει τα πακέτα ήδη στα χέρια τους, λένε πως αντί για self-tests έχουν παραλάβει απλά χονδρικές συσκευασίες rapid tests.

Προσεχώς… «ατομικές συσκευασίες»

Οι γκρίνιες των φαρμακοποιών για τις συσκευασίες των 25 τεμαχίων προκάλεσαν και πολιτική αντιπαράθεση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταλογίζει στην κυβέρνηση ανεπαρκή προετοιμασία και προχειρότητα.

Για νέο φιάσκο μετά από το φιάσκο με τις μάσκες γίγας στα σχολεία, μιλά το ΚΙΝΑΛ.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, επιχείρησε να δώσει απαντήσεις για τη νέα σύγχυση που προκλήθηκε με τα self-tests.

Αφού υπενθύμισε πως ο σχετικός διαγωνισμός προέβλεπε ατομικές ή πολλαπλές συσκευασίες, προανήγγειλε πως στις επόμενες παραλαβές θα υπάρχουν και ατομικές συσκευασίες.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη πρόκειται για ένα τεστ ταχείας ανίχνευσης με ρινικό δείγμα, διαδικασία που έχουν υιοθετήσει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τα ερωτήματα

Τι θα γίνει αν ένα τεστ αχρηστευτεί; Θα μπορεί ο φαρμακοποιός να το αντικαταστήσει;

Η απάντηση είναι όχι. Αν κάποιο τεστ καταστραφεί, ο πολίτης θα πρέπει να περιμένει μέχρι την επόμενη εβδομάδα καθώς δικαιούται 1 τεστ την εβδομάδα.

Με το άνοιγμα της πλατφόρμας θα μπορούν οι πάντες να σπεύσουν στα φαρμακεία;

Όχι. Τα φαρμακεία συνδέονται σε πρώτη φάση με τον ΑΜΚΑ μαθητών και εκπαιδευτικών.

Στόχος της κυβέρνησης είναι τα self-tests να αποτελέσουν ένα ακόμη όπλο για την επαναφορά, έστω και αργά, στην κανονικότητα.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 07/04/2021

Ελλάδα