Ελλάδα

Αντιδράσεις φαρμακοποιών για τα self tests: «Δεν πήραμε ατομικά self tests όπως είχαμε ενημερωθεί», λέει ο Γ. Δαγρές στο MEGA

07.04.2021 | 20:24 Eνσωμάτωση

Ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Γιάννη Δαγρές μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τη Ράνια Τζίμα έκανε λόγο για προχειρότητα και συνέστισε στην πολιτεία να ακούει και τους φαρμακοποιούς.

Σε συσκευασίες των 25 τεμαχίων παρέλαβαν τα πρώτα  self test οι φαρμακοποιοί που θα πρέπει να τα διανέμουν δωρεάν με προτεραιότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ώστε να ανοίξουν από τη Δευτέρα τα σχολεία. Γεγονός που έφερε αναστάτωση.

Ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Γιάννη Δαγρές μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τη Ράνια Τζίμα έκανε λόγο για προχειρότητα και συνέστισε στην πολιτεία να ακούει και τους φαρμακοποιούς.

«Εμείς περιμέναμε ατομικές μονοδοσικές συσκευασίες σφραγισμένες, για να τις δίνουμε γρήγορα και με ασφάλεια και να εξυπηρετούμε τους εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου που θα εξυπηρετήσουμε αλλά αντ αυτού πήραμε ομαδικές συσκευασίες που έχουν μέσα τα τέσσερα διαφορετικά εξαρτήματα ενός τεστ διαφορετικά μεταξύ τους χύμα δηλαδή, σε σακουλάκια των 25 κάτι το οποίο όπως καταλαβαίνετε για τους πολίτες για να εξηγήσουμε τι σημαίνει αυτό για τους πολίτες, αυτό αυξάνει σήμερα το διαχειριστικό κόστος σε χρόνο των φαρμακείων που σημαίνει ότι ο πολίτης θα ταλαιπωρηθεί περισσότερο για να μπορέσει να εξυπηρετηθεί».

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει ζήτημα ασφάλειας των πολιτών τόνισε: «Από τη στιγμή που κάτι δεν γίνεται σωστά τυποποιημένα και αυτοματοποιημένα αυξάνεται επιδεινώνεται ένας κίνδυνος, διότι πόσα χέρια θα το πιάσουμε όταν ανοίξουν τα σακουλάκια και πόση ώρα θα κάνω φαρμακοποιός και θα είναι εκτεθειμένος ένας πολίτης με άλλους να περιμένουν απέξω. Δηλαδή γίνεται ένας περιττός συνωστισμός ο οποίος προφανώς μπορεί να αυξήσει αυτό είναι το λογικό οποιονδήποτε κίνδυνο μόλυνσης ή διασποράς, σε σχέση με κάτι το οποίο θα ήταν αυτόματο και θα μπορούσε να γίνει αν ήταν σφραγισμένα και μονοδοσικά».

«Γνωρίζουμε ότι από το διαγωνισμό είναι να παραλάβουν τα φαρμακεία 1. 900.000. Τα περισσότερα έχουν ήδη δοθεί. Ξέρουμε ότι οι επόμενες παρτίδες που θα έρθουν κοντά 7.600.000 αν δεν κάνω λάθος θα είναι πλέον τα σωστά.Δηλαδή θα είναι μονοδοσικά μία σε μία συσκευασία σφραγισμένα με όλα τα εξαρτήματα μέσα. Καμία σχέση με αυτό που πήραμε χθες.», τόνισε.

«Δεν μπορώ να κάνω κρίση προθέσεων, αλλά πιστεύουμε ότι αυτό γίνεται λόγω μιας προχειρότητας και μιας σπουδής, το να γίνει κάτι το οποίο στη θεωρία και στη φιλοσοφία του είναι σωστό, δηλαδή να γίνει ένας μαζικός προσυμπτωματικός έλεγχος πλην όμως έγινε πολύ άστσαλα, τσαπατσούλικα.

Ξεκίνησε λάθος, από εκείνη την Παρασκευή που βγήκε ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης και ανακοίνωσε ότι θα γίνει αυτή η διαδικασία με μεγάλη βεβαιότητα χωρίς να έχει ιδέα η κυβέρνηση πού πηγαίνει και τι ετοιμάζεται να κάνει και συνεχίζει τώρα με αυτήν την πολύ αιφνίδια αλλαγή και δυσμενή εξέλιξη που έγινε ξαφνικά χθες το απόγευμα που ήρθαν τα σελφ τεστ πιστεύω δηλαδή ότι χρειάζεται περισσότερη υπευθυνότητα και επαγγελματισμός και σοβαρότητα να κάνουμε τέτοια θέματα πρέπει να ακούνε και περισσότερο και εμάς τους ίδιους τους φαρμακοποιούς οι οποίοι είναι η δουλειά μας γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τη διαδικασία. Κι αν μας ακούνε σίγουρα τα πράγματα θα γίνονται καλύτερα.»

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 07/04/2021