Ελλάδα

Εμβόλιο AstraZeneca: «Τα άλλα εμβόλια δεν είναι πιο αθώα», λέει ο κ. Χρούσος στο MEGA

06.04.2021 | 17:45 Eνσωμάτωση

Στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο μίλησε ο κ. Γιώργος Χρούσος, Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής στο ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Ένα περιστατικό θρόμβωσης που ενδέχεται να συνδέεται με το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά δεν εξετάστηκε ποτέ από τις αρμόδιες αρχές αποκάλυψε το LIVE NEWS.

Υποβασταζόμενη από τον γιο της, η Γαρυφαλιά Καπετάνη μετά βίας σηκώνεται από τον καναπέ, καθώς οι γιατροί διέγνωσαν -τέσσερις ημέρες μετά τον εμβολιασμό της με Astra Zeneca- θρόμβωση στο κάτω άκρο.

«Υπάρχουν εντολές από το υπουργείο όταν υπάρχουν τέτοια περιστατικά που υποψιαζόμαστε θρόμβωση να συμπληρώνεται κίτρινη κάρτα, να παρεμβαίνουν γιατροί, να ζητείται η βοήθεια  αιματολόγου.  Όλα αυτά πρέπει να γίνουν από το νοσοκομείο τοπικά εκεί που πήγε η κυρία.

Πρέπει να γίνει θεραπεία σήμερα. Πρέπει οι γιατροί που την είδαν να τη φροντίζουν ώστε να πάρει τη σωστή θεραπεία. Εάν δεν ξέρουν το θέμα, μπορούν να συμβουλευτούν έναν αιματολόγο.», τόνισε ο κ. Χρούσος σχολιάζοντας το περιστατικό, ενώ επέμεινε ότι υπάρχουν εντολές, όταν υπάρχουν τέτοιου είδους περιστατικά με παρενέργειες οι άνθρωποι να πηγαίνουν κατευθείαν στο νοσοκομείο.

«Πρέπει να γίνουν τα εμβόλια και πρέπει να λαμβάνουμε τις κατάλληλες προφυλακτικές ενέργειες.», υπογράμμισε, ενώ ερωτηθείς για το αν υπάρχουν σκέψεις περιορισμού στην χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, ανέφερε ότι:

«Δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί. Στις απειροελάχιστες περιπτώσεις που υπάρχουν, από τις 11 περιπτώσεις, οι 8 – 9 ήταν γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Και βέβαια γνωρίζουμε ότι σε αυτή την ηλικία οι γυναίκες έχουν μια προδιάθεση για υπερπηκτικότητα του αίματος. Γι αυτό και όταν μια γυναίκα είναι παχύσαρκη ή καπνίζει δεν γράφουμε και αντισυλληπτικά φάρμακα που έχουν οιστρογόνο. Οι περιπτώσεις είναι απειροελάχιστες. Καμία σχέση με τη νόσο, είναι περίπου 1 στο εκατομμύριο και όταν πηγαίνουμε για το εμβόλιο πρέπει να ξέρουμε ότι υπάρχουν αυτές οι παρενέργειες και δεν είναι μόνο το εμβόλιο της AstraZeneca είναι όλα τα εμβόλια και ξέρουμε τώρα συγκεκριμένα πού οφείλεται και αυτή η παρενέργεια και ξέρουμε ότι την κάνουν και άλλα εμβόλια όπως της γρίπης και της ιλαράς.Είναι ένα σύνδρομο έχει περιγραφεί και είναι αυτοάνοσο.».

Όπως τόνισε «τα άλλα εμβόλια δεν είναι πιο αθώα.»

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 06/04/2021